piątek, 27 lipca 2018

Jak układać warstwy lasagne

Na sam wierzch kładę mozarellę a przed podaniem posypuję parmezanem. Aha, plastry bakłażanów powinny być przedtem usmażone albo upieczone. Posmarować blachę masłem, najlepiej o pionowych, wysokich ściankach.


Wyniki wyszukiwania dla jak ukladac warstwy lasagne pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Dodane przez jagienkaaa w: Tylko o kuchni.

Ja sama skomponowalam kiedys dawno temu przepis,jeszcze wtedy nie mowiono o niej w Polsce,byla czyms nowym. Bylam we Wloszech w restauracji, w ktorej dostalam to podane i zaraz probowalam,musze powiedziec,ze ta potrawa trafilam do mojego meza,ktory struchlal jak przyjechal. Ja używam naczynia prostokątnego.


Nakładamy mięso z sosem, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Układamy płaty lasagne na dnie naczynia. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa.


Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem.

Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty.


Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do. Pierwsza warstwa - podgotowane płaty lasagne, na to mięso w sosie pomidorowym ( u mnie tak jak do spaghetti ) na to warstwa beszamelu i ser żółty starty ( u mnie idzie gouda ) i kolejna warstwa tak samo.


Potrawę piec min w piekarniku, w temp. Ja między poszczególne warstwy lasagne daję zwykły żółty ser, bo nie lubię w środku mozzarelli, a mozzarellę daję na wierzch dania –ładnie się zapiecze i serowa czapeczka w lasagne ma taką konsystencję jak lubię:) Płatów lasagne NIE obgotowuję, tylko układam surowe. Zdaje się, że na opakowaniach makaronu do lasagne też znajdziesz przepis.


Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.


Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

W ten sam sposób układamy kolejne dwie warstwy. Resztą sera smarujemy wierzch i zapiekamy minut w 180ºC. Upieczoną lasagne dekorujemy gałąz kami. Dalsze przygotowanie lasagne alla bolognese jest zasadniczo proste.


Zanim jednak to uczynimy naczynie należy wysmarować masłem, by podczas pieczenia danie nie przywarło do ścian. Trzecia część poradnika. Moze Wy moglibyscie mi pomoc. Ostatnia trzecia warstwa.


Płaty lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Na opakowaniach kleju przeważnie jest napisane, jak szybko schnie i kiedy można rozpocząć fugowanie. W tym poradniku dowiesz się jak w prosty sposób układasz kostkę mastermorphix. Na rynku są kleje szybkowiążące, których czas schnięcia wynosi godziny, ale większość klejów schnie nawet godzin i więcej (zależy to również grubości warstwy kleju, temperatury otoczenia i wilgotności).


Juz od dluzszego czasu chodzi za mna taka typowa pyszna lasagne i nigdzie nie moge znalezc dobrego sprawdzonego przepisu. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty