wtorek, 29 maja 2018

Jak zrobic zurek na rosole

Zajebisty żurek, jak ugotowałam na obia tak do tej pory nie mogę przestać jeść. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.

Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Durszlak - jak zrobić flaki na rosole. Jak tylko zobaczyłem nowy wpis Łasuchaod razu przypomniały mi się różne przepisy. Jego żurek jest całkiem inny od mojego, dlatego pozwalam sobie przedstawić przepis na żurek na rosole – będzie wybór przepisów różnych, może ktoś zrobi oba i przedstawi porównanie.


Jest po prostu przepyszny. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Zakwas na żurek nastawiony!

Mam pytanko, ponieważ dostałam słoik zakwasu z piekarni i pół wiejskiej kury na rosół. No i zastanawiam się jak to można wykorzystać razem. Czy na rosole mogę zrobić żur?


Po raz pierwszy bedę robiła żurek i nie wiem czy tak można. Jednym ze sposobów przyrządzenia barszczu jest ugotowanie go na rosole. Jak zrobić czysty barszcz na rosole. Nie jest to zbyt skomplikowane, dlatego też do zrobienia dla każdego amatora kuchennego. Przeczytaj, a sam się przekonasz, że nie ma w tym nic trudnego.


Zupa jest oczywiście nieodzownym elementem na wigilijnym stole! Ej2hGKW0AGw Moje najlepsze prze. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Składniki na rosół: - 6g mięsa wołowego z kością - włoszczyzna: marchewki, pietruszki. Barszczyk czerwony na rosole Do garnka wlewamy rosół, podgrzewamy go przez około minut, następnie dodajemy obrane buraki, marchew i pietruszkę. Całość gotujemy do miękkości buraków.


Na koniec gotowania do barszczu dolewamy sok buraczany oraz dodajemy przeciśnięty czosnek. Barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do dzisiejszego dnia mam sentyment do rosołu i praktycznie zawsze gotuję go na niedzielę. Za to rzadko w poniedziałek bywa u mnie pomidorówka, choć rzeczywiście pomidorowa zupa na rosole nie ma sobie równych. Dziś chciałam podzielić się z Wami moimi pomysłami na poniedziałkową zupę, którą można przygotować na rosole. Jego nazwa wywodzi się z staroniemieckiego słowa sūr – kwaśny, ukiszony.


Flaki wołowe na rosole Flaki dobrze opłukujemy na durszlaku zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy wodą - tyle aby je przykryła woda dodajemy 2ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas. Ja gotowałam około godziny.


Rosół przelewamy przez sito. Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki podduszą, wlewamy całość do rosołu i gotujemy na małym ogniu minut. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Podajemy z makaronem lub grzankami.


Marchewki i wieksze warzywa które zostały w rosole wyjąć i pokroić w kostkę, wrzucić je z powrotem do zupy. Do gotującego się dać makaron i zamieszać, gotować do czasu aż makaron jest prawie miękki. W garnuszku rozrobić mąkę, śmietanę i przecier pomidorowy z wodą, rozmieszać go.


Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Pieczarkowa na rosole Marchew umyć i pokroić. Cebulę obrać pokroić w piórka.


Dodać marchew i przesmażone pieczarki. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!


Dobry rosół musi być gorący, przejrzysty i mieć piękną barwę… Musi też smakować;) Prezentowany dzisiaj tradycyjny domowy rosół spełnia wszystkie te warunki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty