Na wierzch kładziemy plasterek pomidora, dzięki czemu farsz nie wysycha, a całość jest jeszcze lepsza. Najlepsze będzie mięso zmielone samodzielnie (np. z szynki), ryż natomiast polecam jaśminowy. Farsz może też składać się ze zdrowej kaszy, ryżu lub kuskusu.
Całość można posypać tartym serem. To wygodne do serwowania danie, bowiem każdy dostaje na talerz paprykę lub dwie połówki papryki z pysznym gorącym. Efektownie podane danie obiadowe.
Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków. Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne. Cebulkę pokrój i usmaż na patelni. Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni. Gotuj pod przykryciem minut.
Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki.
Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków.
Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec minut w temperaturze 1C.
Napełnij farszem ryżowo-mięsnym, połóż po kilka plasterków pomidorka i ułóż w żaroodpornym naczyniu, natłuszczonym pozostałym olejem. Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na nieskomplikowany, ale bardzo prosty i sycący obiad. Aby w pełni cieszyć się tym daniem, pamiętajmy, aby wybierać papryki o ładnej skórce, jędrne i bez dziwnych przebarwień. Nadziewane papryki to danie idealne dla wegetarian – pożywne i sycące nie tylko oko, ale także żołądek. Wypróbuj je nawet jeśli preferujesz dania mięsne, a na pewno nie pożałujesz.
Danie wymaga precyzji i poświęcenia trochę czasu, ale satysfakcja jest gwarantowana. Dania główne Kolorowe papryki nadziewane kaszą gryczaną z boczniakami. Danie o głębokim smaku nadzienia przygotowanego z dodatkiem grzybków boczniaków jest doskonałe na chłodniejsze jesienne dni. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Terz robie takie papryki ale odcinam je od góry, żeby powstał taki kapelusik do przykrycia , a faszeruje je mięsem mielonym z pomidorami i na góre posypuję startym żółtym serem i przykrywam je odciętym kapelusikiem. Mięso mielone smażymy na odrobinie oliwy i przyprawiamy. Do tego dodajemy ugotowany (lekko rozgotowany) ryż i pokrojone drobno oliwki. Wszystko doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone papryki.
Ach, papryka jest dobra zawsze. Papryki przygotowujemy jak wyżej.
Naturalnie nieodmiennie polecam moje ukochane leczo (właśnie kupiłam w promocyjnej cenie kilogramy papryki i chyba wiem co jutro zrobię na obiad), ale papryki nadziewane pieczarkami pachną obłędnie i równie świetnie smakują. Propozycja obiadowa – papryki nadziewane mięsem z indyka, zapiekane z domowym sosem pomidorowym, posypane pokruszoną fetą. Do sosu wkładamy przygotowane nadziewane papryki.
Potem papryki wyjmujemy z garnka, sos przecieramy przez sitko. Możemy podawać z duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii papryki-nadziewane. Ja uwielbiam te papryki i wlasnie takie czaresniowe kupuje przy okazji wizyty w Kauflandzie.
Zobacz jak zrobić nadziewane papryki. Troche malo oplacalny interes, ale nie moge sie im oprzec. Kupilam wlasnie papryki chilli, ktore okazaly sie wyjatkowo lagodne i pewnie maja jeszcze te partie w sklepie i moglabym sie w nie zaopatrzyc.
Niektórzy nadziewają samym mięsem, zapiekają połówki papryk, dodają pieczarki itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.