poniedziałek, 21 maja 2018

Liście botwiny

Liście botwiny myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2stopni przez ok. Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Chrupiące liście botwiny i boćwiny zachęcają, by sięgać po nie właśnie wiosną.


W maju na straganach można dostać najładniejsze warzywa.

Co można z nich wyczarować w kuchni i czy każdy może jeść młode listki? Zacząć warto od tego, z czym mamy do czynienia, bo jak się okazuje. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na liście botwinki. Kiedy są w zasięgu ręki, dania mięsne mogą dla mnie nie istnieć.


Młoda kapusta ze świeżym kop Zobacz więcej. Aga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pichcę sobie. Od łodyżek odcinamy małe buraczki.


Liście i łodyżki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2-cm).

Buraczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie nakładamy pokrojone łodygi i liście, ubijając ciasno oraz pokrojone buraczki. Warzywa wrzucić na patelnię, dodać sól i kolendrę. Następnie wszystko razem dusić około minut. Kolejno wlać do warzyw bulion, mleko kokosowe i gotować kolejne minut.


Doprawić sokiem z cytryną i podawać ze świeżą kolendrą. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Są cennym źródłem błonnika. Dodaje się do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych. Botwinka to określenie zupy gotowanej z botwiny, czyli młodych buraków.


Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Botwina, botwinka – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych.


Miałam już tylko jeden pęczek botwiny, więc kiszonkę przygotowałam w małym słoiku.

Umyte buraczki (bez obierania) pokroiłam w ćwierć-plasterki i ułożyłam je na dnie słoja, na nich łodyżki pokrojone w 2-centymetrowe kawałki, a na wierzchu liście pokrojone w cienkie paski – wszystko jak do zupy z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Oto składniki na sałatkę z botwinki: pęczek.


Krok 6: Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Umieszczamy porcję mięsa na liściu i zawijamy. Obydwie rzeczy - tak botwina jak i boćwina mogą być z powodzeniem użyte do przygotowania gołąbków, jednak botwina jako delikatniejsza w swej strukturze nie nadaje się do zamrażania czy kiszenia.


Jak już wspomniano, botwina to młode liście, łodygi i korzenie odmiany ćwikłowej buraka zwyczajnego. Z kolei boćwina to liście i łodygi odmiany liściastej tego samego gatunku. Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie. O ile botwina stanowi liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, o tyle botwinką powinna być określana jedynie zupa gotowana z botwiny, zaś boćwiną jest zupełnie inna odmiana buraka liściowego.


Fenomen polega na tym, że w wielu regionach Polski boćwina jest synonimem botwiny, a w samym języku potocznym słowa. W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka.


Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. Odmianą zupy z botwiny jest chłodnik z botwinki. Istnieje kilka dodatków do tradycyjnego chłodnika, takie jak jaja, rzodkiewki, koperek, mięso drobiowe, kabanosy i inne.


Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty