wtorek, 16 kwietnia 2019

Tradycyjny makowiec zawijany

Tradycyjny makowiec zawijany

Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Ciastka z białą czekoladą i żurawiną.


Tradycyjny makowiec zawijany

Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Tradycyjny makowiec zawijany

Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn.


Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na godziny.


Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a makowcu tradycyjnym są tylko żółtka, jest też dodany olej i wódka, w masie makowej tutaj dodajemy i żółtka, i ubite białka, bakalie są zmielone w maszynce, a w tradycyjnym dodajemy tylko ubite. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska.


Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Na świątecznym stole prócz sernika nie może także zabraknąć tradycyjnego makowca. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami.


Pięknie się prezentuję, pysznie smakuję i jest niezastąpiony podczas świąt. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników.


W misce lub garnku pół kg maku zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez około pół godziny. Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.


Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec tradycyjny makowiec. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem.


Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. W wigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z makiem. Ten wigilijny zwyczaj związany jest z symboliką maku. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec zawijany tradycyjny polski najlepszy. W tym roku po raz pierwszy gościł u nas makowiec zawijany. Boże Narodzenie nie może obyć się oczywiście bez makowca. Po zdrowym, bezglutenowym makowcu czas na szczyptę tradycji.


Składniki: kasza jaglana, mak. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście, jak babcia przykazała, z domową masą makową pełną samych najlepszych dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty