Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.
Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.
W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Mięso umyć, wstawić do garnka, zalać litrami wody zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
Po minutach dodać pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchew, kawałek selera i pietruszkę.
Następnie dodać kostkę rosołową. Gotować do momentu gdy buraki będą miękkie. Botwinka to pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku.
Czy moderacja, to praca ? Bez ziemniaków, za to z dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór.
I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki. Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. To jedna z naszych ulubionych letnich zup. W końcu się pojawił, radując me kubki smakowe niezmiernie #128521; Dlaczego uwielbiam botwinkę?
Po około 5minutach od zawrzenia wrzucić pokrojone na ćwiartki buraczki (razem z łodygami).
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupa jarzynowa z mieszanką kasz. Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami. Dodać posiekany koperek.
Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis! Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte.
Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Niezwykle lekka zupa z młodych warzyw, z naciskiem na buraki. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem. Taka jest właśnie zupa z botwinki. Na ciepło i na zimno, na ostro i normalnie – dla każdego coś dobrego.
Zupę można podawać w dwóch lub więcej wariantach. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. U nas w wersji ostrzejszej z czosnkiem.
Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Artykuły na temat: zupa z młodych buraczków-przepis. Młoda kapusta na talerze! Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków.
Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Codziennie nowe inspiracje.
Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.