Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Oceń przepis aby doradzić innym! Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.
Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Prosta i pożywna zupa z młodych buraczków.
Domowe porady Kasztany - hit jesieni. Jak ugotować dobrą zupę. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Taką naprawdę dobrą, lekko słodkawą w smaku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zupa botwinka. Te delikatne młode buraczki mają szerokie zastosowanie w kuchni i to nawet ich liście.
Przekonaj się przeglądając naszą galerię! Kolejnym młodym warzywem, na które czeka wielu z nas jest botwina. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie!
Razem z moim mężczyzną ze smakiem zjedliśmy po całej misce zupy to była naprawdę poezja w buzi. Pierwszy raz robiłam botwinkę, będę robić ją częściej tym bardziej, że już w dużym garnku nie zostało nic #128578; pozdrawiam i dziękuję za ten przepis. Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. PIZZA CIASTO Bardzo prosty i szybki przepis na domową pizzę. Pizzę bardzo lubię i dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis.
Jest po prostu świetny :-) Pizza palce lizać. Proszę o przepis na dobrą botwinkę. Jestem początkującą panią domu, botwinkę uwielbiam, ale nie bardzo wiem jak się ją robi by wyszła takajaklubię aromatyczna i lekko kwaskowata. Ja zazwyczaj botwinkę gotuje razem z ziemniakami, bo tak jest najszybciej, ale można ją ugotować bez ziemniaków a ziemniaki ugotować osobno, potłuc tłuczkiem i podać z podsmażoną cebulką, szynką czy boczkiem. Możecie także po nalaniu zupy na talerz położyć ugotowane, pokrojone jajko.
Taka zupka super smakuje nawet na zimno. Jedząc nowalijki, pomimo często różnej pogody za oknem, możemy poczuć, że idzie lato! Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!
W wątku co dzisiaj na obiad czy jakoś tak Jacobina podała przepis na botwinkę. Ugotowałam zupkę wg tego przepisu (pierwszy raz w życiu zresztą botwinę gotowałam) i polecam. Post bodajże 6-ty od góry. Ja robię tak: Kroję botwinkę, płuczę i do gara z wodą.
Do tego ze dwa średnie buraki czerwone, jak liście są już miękkie (ja zwykle gotuję ok 40minut),dolewam 2-łyzki octu (zawsze smakuję aby była lekko kwaśna), doprawiam do smaku solą i pieprzem, na koniec dolewam śmietanę z woreczka. Sprawdzone przepisy Redakcji oraz Czytelników. W garnku zagotowujemy szklanki wody i wrzucamy botwinkę, solimy i gotujemy około minut do miękkości na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
Można dodać kilka kropli soku z cytryny. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. No to żeby zamieszać jeszcze bardziej to dorzucę swój przepis :) Pęczek botwinki umyć dokładnie,oskrobać buraczki i pokroić wszystko drobno. W garnku rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć botwinkę do odparowania wilgoci. Teraz do gotującego się wywaru dodaję pokrojoną botwinkę, dodaję lubczyk oraz około łyżek soku z cytryny (resztę soku jeżeli trzeba będzie to dodam na końcu gotowania jak sprawdzę smak po zabieleniu botwinki) i gotuję do miękkości buraczków około – minut.
Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Lista przepisów na dobra zapiekanka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Aleksander Baron podaje przepis na wykonanie botwiny fermentowanej w maślance.
Ale o dobrą, żywą maślankę wcale nie jest łatwo, o czym wspomina Autor: Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy – prawdziwa maślanka jest produktem ubocznym produkcji masła. Ta, którą można znaleźć w sklepach, najczęściej powstaje z mleka z dodatkiem mleka w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.