środa, 3 kwietnia 2019

Zupa z młodych buraków czerwonych

Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były.


Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Zupa z młodych buraczków - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży.


Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków. Buraczki są już na tyle duże, że nie zjadamy łodyżek i liści a tylko same bulwy.


Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni.

Zupa buraczkowa to odmiana czerwonego barszczu podawana z dużą ilością buraków pokrojonych na mniejsze części lub startych na tarce jarzynowej. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z buraczków czerwonych. Barszcz z młodych buraczków z botwinką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,.


Uwielbiam wszelkie zupy z buraków. MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW? Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Maminek kulinarny.


Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis! Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków.


I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie. Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi.

Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.


Koncentrat z młodych buraczków, przygotuj w sokowirówce. Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Następnie cebulę posiekaną w plastry podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka z gotującą się fasolą, wlewamy oliwę z oliwek.


Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Zupa z czerwonych buraczków Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Pieczone buraki zawsze stosuję i polecam do wszystkich innych dań: tartych buraków z jabłkiem jako dodatek do dań, tradycyjnego barszczu z buraków jak i sałatek buraczanych. Kremowa konsystencja to cecha skłaniająca do przygotowania zupy na przyjęcie i poczęstowanie nią gości.


Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja rozdrabniam używając robota kuchennego). Marchew, korzeń pietruszki, seler obrać, umyć, pokroić. Por, natkę pietruszki umyć.


Pomidory zmiksować używając blendera. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Oczywiście w nowych ciekawych wersjach:) Dzisiaj zapraszam na zupę krem z buraków, która jest ciekawą alternatywą dla barszczu czerwonego. Buraki to wyjątkowo zdrowe warzywa korzeniowe, których zalety wszyscy świetnie znamy. Często jednak nie wiemy, jak je przygotować w smaczny sposób – znamy głównie popularne buraczki do obiadu.


Zagotowuje bigos sosy zupy a pamietam w dziecinstwie mama robila w sloikach mieso do obiadu zeby bylo kiedy na 2tyg biwak w dziką puszcze jechalismy;))) Poza tym wygodniej otworzyc sloik i wlac do garnka aby podgrzac niż rozmrażac bryle lodu. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu.


W sezonie na botwinkę warto wykorzystać młode buraczki. Przepis na zupa krem z czerwonych buraków. Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.


Warzywa przełożyć do dużego garnka. W polskiej kuchni nie tylko liście młodych buraków są wiosennym smakołykiem. Robi się z nich wspomnianą już zupę botwinkę, ale też chłodnik, do którego sporządzenia wystarczy dobry kefir, wywar z botwinki i posiekane: ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty