Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Niezwykle smaczny makowiec. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje.
Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Przepis na tradycyjne makowce.
U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ksylitol oczywiście można zastąpić cukrem. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama.
Wilgotny makowiec biszkoptowy, lepszy niż niejeden drożdżowy. Bez spodu, bez jajek, bez mąki, lecz nadal wilgotny, delikatny. Na zachętę dodam, że wcale nie bardzo pracochłonny. Dobrze znany makowiec japoński w nieco podrasowanej wersji. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami.
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wilgotny makowiec.
Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Ale nie taki zapychający w typie bułki z makiem, lecz wilgotny, rozpływający się w ustach i pełen super zdrowych składników. Zrobiłam go ostatnio na spotkanie wigilijne w pracy i wszystkim bardzo smakował.
Wegański, bardzo wilgotny i mega zdrowy makowiec bez mąki Jak święta to musi być makowiec. Wspaniale wilgotny, pyszny makowiec japoński. Cienki spód z ciasta kruchego i bardzo gruba warstwa maku na bogato.
Makowiec jest bezglutenowy. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. Królował u nas na stole imieninowym Jana.
Polecam do wypróbowania, jest wilgotny, mega puszysty i obłędny w smaku. Tym razem na wilgotny keks makowy, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej strucli makowej, ponieważ wymaga mniej pracy, a efekt jest naprawdę bardzo satysfakcjonujący. To kolejna z moich propozycji na ciasto świąteczne. Powiem tylko tyle, że nim zrobiłam mu zdjęcia, pół zniknęło.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem.
Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a. Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Dodała Dorota Wolnik Obserwuj. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.
Zaloguj się, żeby skomentować Podobne inspiracje Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Zapiekane różyczki brukselki na cieście francuskim. Przypnij Polubienia Komentuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.