wtorek, 30 kwietnia 2019

Najsmaczniejsza ryba po grecku

Sprawdź, jaka będzie najsmaczniejsza. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba po grecku często pojawia się też na wigilijnym stole. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Postanowiłam przygotować swoją rybę po grecku, a że najlepszą robi moja mama, więc zadzwoniłam do mamy po kilka wskazówek.


I tak oto przygotowałam swoją rybę z farszem warzywnym, która wyszła pyszna i delikatna.

Teraz i ja wiem jak zrobić rybę po grecku :) Smacznego! Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. Choc zaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo.


Jest to wypróbowany przeze mnie od wielu lat przepis i tylko z niego korzystam, gdy mamy ochotę na rybę po grecku. Ryba jest smaczna, soczysta i szybko znika ze stołu. Najsmaczniejsza jest podana na zimno.


Farsz pięknie pachnie i smakuje borowikami, jak dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie – uwielbiam zapach grzybów.

Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Przepis na rybę po grecku.


Rybę po grecku zwykle robię kilka razy w roku. Najczęściej gości na naszych stołach na Święta Bożego Narodzenia, chociaż niektórzy (tak jak ja #128521; ) przyrządzają ją również w ciągu roku. Choć żaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest bardzo popularna. Tak, uwielbiam rybę po grecku, chociaż zupełnie nie wiem, dlaczego ta potrawa właśnie tak się nazywa.


Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze są to polędwiczki z mintaja, ale zwykle używam fileta z dorsza.


Jest to wyprobowany przeze mnie od wielu lat przepis i tylko z niego korzystam,gdy mamy ochote na rybe po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze! Albo ryby po grecku- z dodatkiem musztardy.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Podczas tegorocznych świąt u mojej siostry na stole znajdowały się trzy wersje ryby po grecku, każda inna. Moja - warzywa tarte na tarce o grubych oczkach, o słodkim smaku z lekko wyczuwalnym smakiem koncentratu pomidorowego.

Mikser Kulinarny to najlepsza wyszukiwarka przepisów kulinarnych z polskich blogów. Dziennie setki nowych przepisów. Wieprzowina pieczona po grecku to solidna dawka kalorii i dobrego smaku.


W przepisie użyłem karczku wieprzowego, ale może to być z powodzeniem łopatka wieprzowa, w ostateczności szynka lub schab. Wszystko na temat ryba po grecku na Mowimyjak. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Gorące warzywa i rybę układamy warstwami w dużej salaterce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko razem się przegryzie. W tradycyjnej wersji ryby po grecku, filety z ryby smaży się oprószone mąką na patelni. W lżejszej wersji rybę można posolić, doprawić pieprzem i ugotować na parze, ewentualnie upiec w piekarniku.


Zastanawiałam się, co sobie z nich ugotuję i przypomniała mi się ryba po grecku, którą bardzo lubię. Jednak w lodówce czekał ładny kawałek karkówki, stąd pomysł, by zamiast ryby po grecku zrobić karkówkę. Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?


Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu. Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Zawsze usuwamy z ryby ości. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku.


Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Ryba ta często hodowana jest razem z karpiem. W sprzedaży bywają całe tuszki, filety i dzwonka.


Lin nadaje się do smażenia i gotowania, ale naprawdę znakomity jest duszony w śmietanie lub warzywach. Wymiar ochronny - do cm. Okoń - ceniony za białe, chude, bardzo delikatne mięso. Doskonały zaraz po złowieniu - z patelni lub z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty