poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Miękkie pierniki bez drożdży

Bożonarodzeniowych przepisów. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. Ciastka robi się w ekspresowym tempie, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe!


Pyszne pierniczki bez drożdży. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży.

Miękkie zaraz po upieczeniu. Wiele osób woli miękkie pierniczki, dlatego w tym roku zrobiłam taką wersję, na drożdżach. Są smaczne, przypominają odrobinę znane toruńskie Katarzynki. Upiekłam je w dwóch wersjach - zamieszczam na początek przepis na tradycyjną wersję, a zdrowszą, z niskim IG napiszę niebawem. Lista przepisów na miękkie pierniki drożdże z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Artykuł Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży pochodzi z serwisu ekspansja smaku. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją.

PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. Od razu miękkie, puszyste pierniczki na drożdżach – szybkie świąteczne pierniki z dodatkiem drożdży. Boże Narodzenie to zapach pierników.


Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, bez którego nie ma tych Świąt, to właśnie piernik. Podgrzewamy Miód z masłem do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Do suchych składników wlewamy płynne i dodajemy jajko.


Wszystko wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować , a w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, na ulubioną grubość. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty i piec około minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zarumienią. Ten przepis znalazłam niedawno w internecie.


Pierniczki im są grubsze są bardziej miękkie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na miękkie pierniki na drożdżach. Można je upiec dosłownie na ostatnią chwilę, ponieważ nie wymagają leżakowania.


Dzieci ozdobiły je mleczną czekoladą i kolorowymi posypkami Tu (klik) znajdziecie inne moje piernikowe propozycje.

Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Słodka Babeczko, ten piernik jest wspaniały! Mama, która – tak jak Pani – tworzy słodkie dzieła sztuki. Przygotowanie: W małym garnuszku rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z miodem.


Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.


Przepisy na temat: pierniczki bez drożdży. Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania!


Przy tym robią się prawie same- koniecznie spróbuj a nie pożałujesz! Miód rozpuść z masłem, przełóż do miski z mąką, wbij jajko i rozczyn z drożdży. Wytnij pierniki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-minut w rozgrzanym piekarniku do. Te pierniczki sa miękkie.


Zostaną takie gdy będą przechowywane w szczelnym pudełku. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Ostatnio podawałam przepis na miękkie pierniki drożdżowe z tradycyjnym składem.


Osoby, które muszą jeść z niskim indeksem glikemicznym nie powinny ich jeść, ale upiec tę wersję pierniczków. P rzypominają nieco toruńskie pierniczki Katarzynki: są delikatnie słodkie, miękkie, ale bardziej niż w wersji tradycyjnej. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.


Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty