piątek, 19 kwietnia 2019

Naleśniki amerykańskie pancakes

Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować. Pancakesy, sprawdzone przepisy. Wypróbuj przepis na pancakes, oryginalne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym. Przepis na naleśniki amerykańskie, pancakesy. Sprawdź, jak zrobić grube, piętrowe pancakes, idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.


Amerykańskie naleśniki Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!

Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki?


Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz. Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste. Jak zrobić naleśniki typu pancakes?


Oto sprawdzony przepis na prawdziwe grube, amerykańskie naleśniki, które zasmakują nawet największym niejadkom – zarówno tym większym, jak i małym.

AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI. Składniki (sztuki): łyżki masła orzechowego. Wykonanie: Zmiksuj jajka, banana (połowę banana zostaw na później, do położenia kawałków na naleśniki) oraz masło orzechowe na gładką masę. Może Cię zaskoczę, ale amerykański pancakes, to typ naleśnika, ktory smaży się na j patelni (bez dodatku tłuszczu). Rozpuszczonym masłem wzbogaca się gotowe ciasto.


Dzieki temu usmażony naleśnik ma złoty kolor na całej powierzchni, z zewnątrz jest lekko chrupki, a wewnątrz przyjemnie miękki ;). Grube, puszyste, piętrowe pancakes spróbujesz raz, a zagoszczą w twojej kuchni na stałe! Amerykanie podają pancakes z bekonem i syropem klonowym, ale jeśli chcesz, możesz je zjeść z dowolnym ulubionymi dodatkiem - słodkim bądź wytrawnym.


Czas przygotowania 5min. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Wszystkie składniki mieszkamy ze sobą dokładnie. Naleśniki amerykańskie (pancakes) smażymy bez tłuszczu i obracamy, kiedy na wierzchu pojawią się pierwsze pęcherze.


Podajemy z syropem klonowym albo masą czekoladową. W Ameryce pancakes serwowane są nie tylko na słodko. Inną dość ciekawą opcją są naleśniki amerykańskie z bekonem i jajkami. Zobacz też: Borówka amerykańska.


Czy naleśniki amerykańskie mogą być dietetyczne?

Jest kilka zabiegów, by ograniczyć liczbę kalorii w naleśnikach amerykańskich. Po pierwsze, można zastąpić mąkę. Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne.


Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i wymieszać z olejem i maślanką. Parę dość uniwersalnych past, jakieś pieczywo, babeczka na słono, ale osobnego działu z śniadaniami u mnie nie znajdziecie. Zimą dobrze smakują z bananami, a wiosną i latem z borówką amerykańską.


Polewamy je obficie golden syrup (u mnie na zdjęciach) lub syropem klonowym. Zawsze chciałam nauczyć się robić takie naleśniki, jak jadły postacie w amerykańskich kreskówkach. Nauczyłam się, i to nawet już dawno temu, bo będą już jakieś lata :) Placuszki zawsze wychodzą, są smaczne i puszyste, a w połączeniu z masełkiem i. Kojarzycie je z amerykańskich filmów i seriali. Ni to naleśniki, ni placuszki, coś pomiędzy, co na dobre zadomowiło się w kuchniach świata. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleka i razem mieszamy. Ciasto będzie gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Używamy patelni teflonowej bez tłuszczu wlewamy sporą ilość na patelnie, czekamy aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bańki, od tego czasu czekamy minuty i odwracamy naleśnika. Szybkie placki amerykańskie - pancakes.


Błyskawiczne do przygotowania ciasto na bazie kefiru, zawiera też mąkę, jajka i niewielką ilość oleju roślinnego. Można użyć mieszanki mąk bezglutenowych. U mnie w domu sprawdzają się na szybkie śniadanie, każdy je lubi, ale ile osób w rodzinie tyle pomysłów na dodatki. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami. Jest to przepis sprawdzony przeze mnie chyba z milion razy i zawsze wychodzi tak samo pyszny.


Podczas kilkumiesięcznego pobytu w Stanach obżerałam się pancakami do granic.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty