Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie.
Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki puszyste. Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić faworki z przepisu Babci Misi, które są zupełnie inne:) cieniutkie i kruche. Puszyste faworki - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha!
Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie i twarde tylko mięciutkie i puszyste. Takie lubię najbardziej.
Składniki: ciasto, żółtek, łyżka cukru waniliowego, 400g śmietany lub , łyżeczka proszku do pieczenia, mąka pszenna tortowa-ile weźmie ciasto, dodatkowo, cukier puder do posypania. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Najlepszy przepis na faworki serowe bez śmietany. To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone.
Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład. Witam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki. Usmażone faworki wystudzić, przełożyć do worka wypełnionego cukrem pudrem. Worek mocno zawiązać, dokładnie potrząsać, by wszystkie faworki obtoczyły się w cukrze.
Ja zawsze robię to, gdy faworki są jeszcze letnie, wtedy cukier dobrze się nich trzyma. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz.
Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.
Powiem tak - to nie są pierwsze faworki jakie w życiu robiłam, ale w moim odczuciu najlepsze to one nie są. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto.
Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. Niektóre dania są wręcz identyczne i ciężko stwierdzić ich rzeczywiste pochodzenie. Poszukując przepisów tłusto czwartkowych, natrafiłam na rosyjskie taratuszki.
Wyglądem całkiem przypominają nasze faworki, jednak strukturą są zupełnie odmienne. Przede wszystkim są puszyste i miękkie, a nie jak nasze – kruche i delikatne. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.
Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Doskonałe do kakao lub kawy, najlepsze świeżutkie. Polecam również mini pączki, donaty, świderki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.
Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.