czwartek, 11 kwietnia 2019

Pyszny makowiec z jabłkami

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu.


Pyszny makowiec z jabłkami

Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami , czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu.


Polecane przepisy: wilgotny makowiec na kruchym spodzie Zobacz więcej. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. Kroki wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.


Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu #128521; Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku.


Następnie dodać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wmieszać posiekane orzechy włoskie i. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Chociaż musimy przygotować. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszny makowiec. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.


Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. W jakim celu są te starte jabłka,do maku? Nigdy nie piekłam z jabłkami. Pani podpieka spód w przepisie. Ja nigdy tego nie robię.


Pyszny makowiec z jabłkami

Podpieczony spód po raz drugi pieczony jest zbyt wysuszony. Pyszny makowiec z orzechami i rodzynkami. Doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Dziękuję za przepis, makowiec wyszedł pyszny, domownicy byli zachwyceni smakiem. Z tej porcji wyszły mi dwa makowce.


Polecam , warto:) puszka gotowej masy makowej z bakaliami 8g dag masła jajek dag jabłek - po obraniu łyżek grysiku łyżeczka proszku do pieczenia dag drobnego cukru sztuk herbatników polewa czekoladowa marcepan lub mielone migdały Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka. Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki.


Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta.


Oprócz dżemu śliwkowego, sprawdzą się też inne dodatki, np. Zamiast dżemu śliwkowego nadawać się będzie też inny, np. Tak przygotowany makowiec to świetna alternatywa dla klasycznych strucli. Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca.


Pyszny makowiec z jabłkami

Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.


Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty