poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Przepis na paprykarz

Przepis na paprykarz

Zdecydowałam się zrobić domowy paprykarz szczeciński. Potem jak to w PRL – ważniejsza od jakości stała się ilość, a paprykarz szczeciński, który cieszył smakiem Polaków, zaczął być podrabiany i stał się synonimem taniego, kiepskiego jedzenia. Fantastycznie smakuje na kanapkach i ot tak, wyjadany. Gdy pierwszy raz zrobiłam swój domowy paprykarz, nie spodziewałam się, że będzie taki smaczny. Może była to zasługa użytej dobrej jakościowo wędzonej ryby (węgorz), może miałam akurat ochotę na takie tradycyjne smaki z dzieciństwa ;-) Tak czy inaczej, z pewnością ta potrawa jest naprawdę smaczna (i zdrowa!).


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Dzisiaj przyszła pora na paprykarz. Sama nie wiem czy powinnam go nazwać paprykarz wegetariański, paprykarz ala szczeciński czy paprykarz z ryżem. Sprawdzony przepis na domowy paprykarz od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Jeśli smakuje ci paprykarz, to wypróbuj przepis na – domowy paprykarz! Przygotujesz go z makreli, marchewki, selera, ryżu i przecieru pomidorowego.


Dodatek ostrej papryki sprawi, że domowy paprykarz nabierze wyraźnie pikantnego aromatu. Jest to idealna pasta do smarowania pieczywa. Były już pasty z wędzoną rybą i tuńczykiem czas na paprykarz.


Każdy pamięta jego smak z dzieciństwa. Jednym smakuje do dzisiaj, innym już nie. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę. PPUDiR Gryf ze Szczecina. Wcale się nie dziwię, ponieważ dla mnie paprykarz domowy to właśnie paprykarz szczeciński z rybą i ryżem. Chyba każdy zna już przepis na paprykarz a jeśli nie zna, to przynajmniej wie jak on smakuje.


A jeśli używasz już makreli wędzonej do paprykarzu, to polecam mój inny przepis. Pyszna pasta z makreli jest warta wypróbowania. Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. This feature is not available right now. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Przepis na paprykarz

Jednak w domowym, bezmięsnym wydaniu paprykarz zamienia się w jedną z lepszych past kanapkowych jakie znam. Oryginalnie paprykarz składa się z ryżu, tłustej wędzonej ryby, warzyw i słodkiej papryki. Przepis na domowy paprykarz 27. Nie wiem czy powinnam się do tego oficjalnie przyznawać, ale jestem fanką paprykarzu.


Kanapki z tą rybną pastą były jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Teraz co prawda gust kulinarny mam nie Zobacz więcej. Mimo że u nas już się go nie produkuje, to nazwa została.


Jak pisałam tutaj w artykule Szczecin od kuchni, przepis powstał w szczecińskim Gryfie. Założeniem jego twórcy było zapobieganie marnowaniu skrawków rybich. Jeden z ulubionych dodatków do chleba w Polsce swoje korzenie ma w… Afryce.


Niekiedy w sklepach rybnych dostępny jest też w foremce z produkcji w mniejszych przetwórniach. Jak ja lubię próby odtworzenia sklepowych produktów, ach! Wiadomo, że skład niektórych jest dramatyczny.


Jedno jest pewne: pod koniec minionej epoki paprykarzem zajadał się każdy. Niespotykany smak i oryginalny skład tej polskiej rybnej konserwy sprawił, że zajadała się nim cała Polska, co więcej – trafił nawet do zagranicznych sklepów. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dodajemy również pokrojoną paprykę. Całość dusimy, aż mięso będzie zupełnie miękkie i paprykarz zalewamy śmietaną wymieszaną z wodą i mąką (kolejność: mąka, woda – mieszamy na gładką masę i dopiero dodajemy śmietanę).


Dobrze jest śmietanę zahartować dodając trochę gorącego wywaru. Przygotowanie dania paprykarz z kurczaka Pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy i odstawiamy na godzinę. Posiekaną cebulę rumienimy na smalcu, wkładamy kurczaka, obsmażamy z obu stron, dodajemy łyżki wody, paprykę w proszku i dusimy około pół godziny pod przykryciem.


Warzywa-marchew,seler i pietruszkę-zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć starte warzywa,liść laurowy i ziele angielskie. Wsypać obie papryki,włożyć koncentrat pomidorowy i keczup i razem podsmażyć.


Można pod koniec podlać wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty