środa, 10 kwietnia 2019

Zupa z grochu

Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Grochówka – ulubiona zupa mojego Taty. Zawsze robiona w naszym domu w sposób tradycyjny, bo tak Tato zajadał w wojsku i taką pokochał :).


Koniecznie z grochem łuskanym, żaden inny nie wchodzi w grę, bo wtedy to już nie tradycyjna zupa grochowa i smakuje zupełnie inaczej.

Podobnie mięso – koniecznie owędzane. Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa. Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie, a to jest bardzo duży plus- bo zupę robi się szybciej.


Choć i tak nie jest to szybka zupa. Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze!

Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Ze względu na dużą ilość białka roślinnego w grochu, zupa ta jest bardzo dobrą opcją dla wegetarian. W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć mięso na samym początku i dalej postępować jak w przepisie. Dla złagodzenia ewentualnych dolegliwości trawiennych, do potraw z grochem (fasolą czy innymi roślinami strączkowymi), do zupy.


Rozgrzewa, jakby wiedziała, że po ciepłym dniu przyjdzie prawdziwie chłodny wieczór. Jeszcze się przyda w tej ledwo ciepłej końcówce lata. Tak bardzo chciało mi się grochówki jakiś czas temu, że pomimo braku wędzonych żeberek i tak ją ugotowałam. Do przygotowania tej wersji używam połówek grochu łuskanego,a do tej z wędzonką zawsze cały i jeszcze jeden magiczny składnik, ale o nim napiszę dopiero, jak ją ugotuję. Następnie wodę odlać, zalać wywarem z mięsa, gotować.


Po około minutach gotowania dodać pokrojone warzywa, liść laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przepisy z kategorii zupa z grochem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jest smaczna, zdrowa i tania.


Zupę możecie też przygotować z żółtego grochu. Należy wtedy wydłużyć trochę czas gotowania, bo zielony groch gotuje się krócej niż żółty. Najlepiej podawać ją z przysmażonym boczkiem i świeżym pieczywem.


Dzień wcześniej groch zalać wodą tak by go przykryła i odstawić na całą noc.

Następnego dnia groch dobrze wypłukać, odcedzić, zalać bulionem, dodać kawałeczek boczku (opcjonalnie), dodać liście laurowe i gotować do miękkości pod przykryciem ok godz. Groch płuczemy , wsypujemy do garnka z wodą. Dodajemy listek i ziele , gotujemy minut. Doprawiamy zupę do smaku.


Robimy zasmażkę z oleju , można też zrobić ze smalcu , ale taka będzie bardziej kaloryczna. Zapalamy gotującą się zupę. Dzisiaj chcę Was zaprosić na przepyszną zupę-krem z grochu. Inspirowałam się książką quot;Benedyktyńskie smak Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga sto kolorów kuchni. Ostatnio przygotowywałam do spisu treści stronę o zupach. Zupa z łuskanego grochu 886.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty