Shutterstock (3) Przygotowanie tradycyjnego makowca jest pracochłonne. Można oczywiście zastąpić masę makową tą ze sklepu, jednak zazwyczaj jest ona zbyt słodka i nie tak dobra jak domowa. Co zrobić, żeby ułatwić sobie przygotowanie makowca? Zastąpcie zwykły mak tym mielonym. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier.
Składniki mokre: jajka, żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę ucieramy. Dodajemy stopniowo wymieszane składniki. MIksujemy na gładkie ciasto. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najprostszy makowiec dla leniwych.
Warto samodzielnie przyrządzić to pyszne ciasto, zwłaszcza że nie jest to takie trudne. Skip to content Świąteczny makowiec bezglutenowy – banalnie prosty i szybki Chwilę mnie nie było… Ta bywa z dwoma malu Zobacz więcej. Anna Wojtkowiak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Motylkowa Kuchnia.
Okna, firanki, płytki, to dodatek, u mnie Święta powstają w kuchni. Mam swoje Świąteczne smaki, które moja rodzina zna i kocha od lat. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób. Pani Doroto makowce przepyszne!
Potrafi być za mocno doprawiony migdałowym aromatem. Czy taki był mój makowiec? Dodatkowym plusem jest łatwość z jaką się go przygotowuje. Moi Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Składniki na ciasto pół kg mąki szklanka cukru pół kostki masła żółtka całe jaja około porządnych łyżek śmietany.
Przedstawiam Wam najprostszą znaną mi wersję makowca – bardzo smaczną zresztą! To jest ciasto, które w ciągu niecałej godziny może stanąć na stole a efekt jest naprawdę świetny. Lubię makowiec, ale pieczenie tego tradycyjnego - zawijanego z ciasta drożdżowego, to bardzo żmudna praca i dlatego tradycyjny makowiec gości u mnie jedynie w Boże Narodzenie. Przepis zapisuję do wypróbowania.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Makowiec idealny na każde Święta ! Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Takiego sernika z wiaderka jeszcze nie robiłaś!
Sernik jest pyszny, soczysty. Miłośnikom serników polecam zerknąć na inne moje przepisy na serniki. Najprostszy makowiec dla leniwych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego (wbrew pozorom te dwa określenia się nie wykluczają), a nie masz czasu na przygotowanie wymyślnego ciasta, zachęcam do zrobienia pysznego makowca z dwóch składników. Kuchnia: Świat kuchni – przepyszne ciasta, niezwykłe torty i desery, sałatki, kuchnie świata.
Odkrywaj, kolekcjonuj i smakuj. Dodawaj swoje ulubione przepisy! Fascynujące miasto w świetnej cenie lotów i noclegów!
Szarlotka z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotkę poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Odkąd pamiętam strucla makowa zawsze była w Boże Narodzenie. Dzisiaj wersja bardziej wilgotna i miękka, co sprawia dodatek jabłka do maku.
Jeśli macie ochotę na inne przepisy z makiem zapraszam na seromakowiec lub najprostszy makowiec na świecie, zresztą zapraszam was po. Szukasz wypieku, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez.
Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał. Nie jest to tradycyjny sernik jaki jadlam kiedys u babc czy u gosci ,niewiem niby okej jest ale jest za wilgotny , za niski , ale przede wszystkim jest nijaki w smaku,moze to zalezy do sera bo uzylam vitello z biedronki ktory przed upieczeniem byl o wielel epszy w smaku. Jestem zawiedziona bo chcialo mi sie tradycyjnego sernika jaki byl kiedys podawany przez moje obie babcie i przez roznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.