piątek, 12 kwietnia 2019

Prosty i latwy makowiec

Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem. Porady Możemy zrezygnować z lukru, a upieczone i ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) albo oblać polewą czekoladową (gotową). Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Tylko trzy składniki potrzebne są do jego przygotowania! Ciasto jest bez mąki pszennej, zawiera tylko trochę mąki ziemniaczanej.


Krzywa Prosta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Krzywa Prosta. Małgosia Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pani Kucharka. MAKOWIEC: ZOBACZ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY MAKOWIEC. Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok cm. Przed nami ostatnia prosta, zwijamy.


Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Przepis na makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Więcej niż przepisów. Szybki makowiec w każdej odsłonie!


Prosty, szybki i mniej tradycyjny makowiec. Idealny dla zapracowanych. Kasza jaglana, sok jabłkowy… czy z tego może powstać makowiec na Święta? Co prawda będzie miał inny kształt i trochę różniący się smak od tego zawijanego z ciastem drożdżowym, ale zapewniamy, że po spróbowaniu tej wersji nie pożałujecie!


Prosty i latwy makowiec

Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Klopsiki duszone z warzywami, prosty i bardzo szybki jednogarnkowy obiad przygotowany w ciagu minut. Z lekka balkanska nutka - dzieki pascie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkoptowa rolada makowa – prosty makowiec.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Coś dla osób które tak jak ja nie lubią stać przy garach.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Szalenie prosty makowiec francuski, czyli makowiec, który nikomu nie sprawi problemu. Zupełnie inny niż drożdżowa makowa strucla, bo ten dzisiejszy w ogóle nie wymaga przygotowań, można go zrobić w zasadzie na minut przed podaniem. Co więcej, makowiec jest nie tylko prosty, ale też smaczny, naprawdę smaczny.


To w większości sama wilgotna masa makowa. Podstawą dobrego makowca jest ciasto drożdżowe i odpowiednio wilgotna masa makowa. Kiedyś nie przepadałam za makowcem, kupowaliśmy go w sklepie i zawsze nie mogłam pojąć dlaczego ludzie się nim zachwycają. Każdy makowiec owijamy w pergamin i pieczemy w 1stopniach przez minut. Gotowe, ostudzone makowce smarujemy lukrem.


Obsługiwane przez usługę Blogger. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Poszukujecie przepisu na klasyczny makowiec, który zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy?


Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty