czwartek, 4 kwietnia 2019

Zupa z botwiny wege

Jedną z ulubionych zup na blogu jest krem z buraków z mlekiem kokosowym, na który od roku wszyscy mają niezmiennie duży apetyt. Jednak z okazji maja i świeżej botwiny przyszedł czas na wiosenną i jeszcze lepszą wersję tego przepisu. Oczyszczamy warzywa i cebulę, czosnek kroimy w kostkę, wraz z buraczkami, wrzucamy wszystkie składniki warzywne do garnka z wrzącą wodą. Po 5-minutach gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.


Dodajemy oliwkę, przyprawy.

Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.


Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą.


W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw.

A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków. Częstujcie się przepisem #128522; PS. Z botwinki, młodych ziemniaków i świeżego koperku możecie ugotować pyszną, lekkostrawną zupę.


Będzie idealna na nadchodzące gorące dni, gdy nie ma się ochoty na nic tłustego i ciężkostrawnego. Jeśli macie gotowy bulion, zupę zrobicie naprawdę ekspresowo. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać.


Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami. Co ciekawe, zauważyła Zobacz więcej.


Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na botwinka zupa wegańska.

Home piknik Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno. Możemy je upiec, ugotować, wycisnąć z nich sok, dodać do zupy, zrobić zakwas lub syrop przeciw kaszlowi. Najbardziej popularna potrawa to barszcz czerwony i dodatek do innych potraw i mięs w szczególności - to ćwikła z chrzanem. Utarty burak i chrzan z dodatkiem przypraw. A oto parę przepisów na dania z buraków.


Wlewamy maślankę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem tak, żeby nadać intensywności chłodnikowi. Po nałożeniu zupy na talerz, możemy ozdobić ją szczypiorkiem, dodać jajko ugotowane na twardo i grzanki. Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków. Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie. Botwinka to również pierwsza wiosenna zupa.


Ma właściwości pobudzające apetyt. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Młoda forma zwykłego buraka korzeniowego to botwina.


Natomiast boćwina (inna nazwa: burak liściowy) to odrębny podgatunek buraka zwyczajnego, uprawiany dla dużych mięsistych liści, które mają podobne zastosowanie, jak szpinak. Zupa z botwiny (młodych buraczków wraz z liśćmi) to botwinka. Na końcu dodać do zupy śmietanę i doprawić do smaku solą,cukrem i octem,można zamiast octu dodać sok z cytryny ale wtedy zupa będzie miała zdecydowanie inny smak. Krok 4: Gotową zupę z botwinki przelać do talerzy i podawać.


Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! Liście botwiny ,por , koper , natkę pietruszki kroimy w drobne kawałeczki. Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z. Podajemy doprawione pieprzem, odrobiną oliwy truflowej oraz koperkiem. Dziś botwinkowa zupa z ziemniakami. Nawet nie wiedziałam, że skubana jeszcze gdzieś może rosnąć (botwinka znaczy).


Rośnie, rośnie i jest przepyszna. Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść na zimno, lekko podgrzaną lub gorącą. Biorąc pod uwagę fakt, co się dziś dzieje za oknem, dziabnę drugą opcję. Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii.


Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty