Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.
Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota.
Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam.
Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania.
Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Lista przepisów na faworki bez alkoholu z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Desery Ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Jeśli chcecie, by faworki nie chłonęły tłuszczu można do nich dodać zamiast alkoholu łyżkę octu – także spełni swoje zadanie. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.
Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.
Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia.
Sprawdź przepis na faworki. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. I chociaż sporo przy nich zabawy. Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki z piwa.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Dziękuję za ten przepis. To faworki jakie robiła moja babcia. Te kruszą się pod własnym ciężarem i są takie jak we wspomnieniach. Tego smaku szukałam wielokrotnie robiąc faworki i zawsze były za mało kruche.
I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Zaloguj się lub zarejestruj. Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące.
Nasz sprawdzony przepis na faworki. Mój rodzinny przepis na faworki. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem.
Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe). Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Można chrupać bez końca. Zobacz mój sprawdzony przepis na faworki bez spirytusu! Przepis na faworki bez spirytusu.
Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe faworki bez spirytusu przygotowane samemu. Jak przygotować faworki bez spirytusu w szybki i prosty sposób? Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony.
Pączki są super szukałam przepisu na pączki trafiłam akurat na to wieczorem wypróbowałam robiłam je chyba z 2godz. W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić faworki bez spirytusu w domowy i pyszny sposób. Poprzekrawać je na ukos w romby, w środku każdego zrobić nacięcie.
Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka, lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt. W szerokim garnku rozgrzać olej : koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko palić. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).
Chyba najgorszy przepis na faworki jaki czytałem. Aż mam wrażenie, że chwalą go tylko osoby, które smażyły pierwszy raz w życiu. Od kiedy proszek do pieczenia jest potrzebny do faworków?
Od kiedy poleca się je smażyć na śmierdzącym smalcu (a szczególnie samym smalcu), zamiast na oleju? No ale może to kwestia upodobań. Kroić pasy o szerokości około cm. Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie. Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły.
Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia. Ciasto zbijać wałkiem minut w następnie cienko rozwałkować Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. Olej rozgrzać w wyższym garnku w czasie przygotowania faworków Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor , wykładać.
Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.