piątek, 13 stycznia 2017

Co można zrobić z masy makowej

Od świąt minęły tygodnie. Domniemywuję,że to jest mak z dodatkami. Po takim okresie makiem trzymanym w puszce można chyba raczej kogoś podtruć w najlepszym razie. Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.


Wytrawne myffiny z Rokpolem Muffiny z masą makową bez jajek Gdy zostanie Wam odrobina masy makowej podpowiadam co można z niej zrobić.

Wystarczy minut i można już z piekarnika wyciągać babeczek Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga raspberries and cream. Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.


Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Co Zrobic Z Resztek Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. Kubusiowe co nie co Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ. Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei.


Wyniki wyszukiwania dla co zrobić z masą makową jak zostanie pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.

Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego. Co można zrobić z ciasta parzonego? Dodane przez sandlicz w: Tylko o kuchni. Witam, czy jest tu ktoś kto piekł ciasto w ten super szybki sposób?


Macie jakieś ulubione przepisy? Chciałabym spróbować zrobić ciasto z mikrofali, może macie jakieś rady. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Lista przepisów na co można zrobić z niewielką ilością masy makowej z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mam paczki kilogramowe masy makowej z bakaliami co moge z tego zrobić. Myślałam o biszkopcie ale ta masa jest bardzo ciężka i okropnie słodka. Może macie jakiś pomysł? Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.


Desery domowa masa makowa. A ja ostatnio do masy makowej dodaję kajmak, taki z mleka słodzonego, gotowanego parę godzin. Na pół kilo maku - koło dwóch, trzech łyżek.


Co prawda, robię mazurek makowy, nie makowiec klasyczny, ale masę makową robię z makowcowego przepisu babci.

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Masa makowa: puszki maku gotowego (oczywiście można samemu makową masę przygotować, ja tam wolę, takie dziwactwo), puszka ananasa w plastrach, szkl. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Jeżeli masa makowa wyjdzie nam zbyt rzadka, dodajmy do niej trochę bułki tartej.


Nie zmieni ona jej smaku, ale ją zagęści i sprawi, że masa nie będzie odstawała od ciasta. Co zrobić z masą, która nam została? Wystarczy upiec kruche ciasteczka i masa makowa zamieni się w pyszny wigilijny deser. Następnie pieczemy ciasto jeszcze przez kwadrans. Można też zrobić kratkę.


Potem można jeszcze polać je lukrem, który robi się łatwo z cukru pudru oraz ciepłej wody. Czyli jeśli ktoś nie ma czasu, żeby zrobić samodzielnie masę makową, to zawsze istnieje alternatywne rozwiązanie. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.


Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Pani Dorotko, co zrobić z nadmiarem masy makowej. Zostalo mi sporo, niestety już dodalam białko.


Czy mimo wszystko można zamrozić, czy do kosza? Nie dam rady upiec juz nic więcej z nią. Proponuje jednak skusić się na zrobienie masy makowej z przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty