Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Botwinka to potrawa, boćwina czy boćwinka to roślinka. Z językowego punktu widzenia botwina i boćwina to warianty, A. Bańkowski w słowniku etymologicznym zwraca uwagę, że oboczność -twi-– -ćwi-nie była odosobniona.
To, że dziś próbujemy z nią związać różnicę znaczeń, wynika chyba stą że wariancja wydaje się nam nieracjonalną rozrzutnością języka i staramy się ją.
Co to są botwina i boćwina? Najczęściej używa się botwiny do barszczu i chłodniku. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Boćwina, botwina czy botwinka? Warto poznać różnice między nimi, aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień.
Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube, soczyste i. Botwiną nazywamy młode liście i korzenie odmiany. Zgodnie z zasadami języka polskiego nazwy botwina i boćwina.
Pytanie dotyczy tego, czy poprawne jest rozróżnianie znaczeń: botwina to liście buraka ćwikłowego, a boćwina – liściowego. Czy też są to słowa oznaczające to samo? Przepis na prostą sałatkę z burakiem liściowym. Wiecie, że jest wiele osób, które sobie mylą botwinkę z botwiną, albo z boćwiną?
Dziś Wam trochę to wyjaśnię, by się Wam przestało mylić. Ponadto przedstawię Wam ciekawą odmianę. Czy botwina i boćwina to to samo?
Wyjaśniamy czym równią się botwinka od boćwinki. Wiosenne nowalijki nadają się do wielu potraw. Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka? Jak już wspomniano, botwina to młode liście, łodygi i korzenie odmiany ćwikłowej buraka zwyczajnego.
Z kolei boćwina to liście i łodygi odmiany liściastej tego samego gatunku. Warto wiedzieć, że boćwina ma duże, mięsiste liście. Liście oraz łodygi boćwiny są jadalne.
Bulwy boćwiny w odróżnieniu od buraka nie nadają się do spożycia. To również idealny składnik farszu do pierogów, naleśników czy krokietów.
W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Czy wiesz, że botwina, z której robi się popularną zupę, i boćwina to nie to samo warzywo? Pierwsza to bardzo młode buraki ćwikłowe poskładane w pęczki razem z listkami.
Możesz zjeść każdą ich część, od korzeni po czubki listków. A boćwina to burak liściowy, nazywany czasem mangoldem lub burakiem. Botwina, botwinka – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych.
Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sezon na botwinę w pełni! Spieszmy się, by dorwać świeże, smakowite i zdrowe liście. Zacznijmy od podstaw - botwina, zwana także botwinką, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego.
Można się spotkać także z nazwą boćwina - ta odnosi się do liści i łodyg buraka liściowego. Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie. O ile botwina stanowi liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, o tyle botwinką powinna być określana jedynie zupa gotowana z botwiny, zaś boćwiną jest zupełnie inna odmiana buraka liściowego. Fenomen polega na tym, że w wielu regionach Polski boćwina jest synonimem botwiny, a w samym języku potocznym słowa. Dla mało zorientowanych ludzi boćwina i botwina oznaczają to samo, a tak nie jest, mimo podobnie brzmiącej nazwy.
Należy zacząć od tego, że kilka tysięcy lat temu występował przede wszystkim burak liściowy, posiadający korzenie, lecz nie bulwy. Obydwie rzeczy - tak botwina jak i boćwina mogą być z powodzeniem użyte do przygotowania gołąbków, jednak botwina jako delikatniejsza w swej strukturze nie nadaje się do zamrażania czy kiszenia. Burak ćwikłowy - botwinka - boćwina - botwina Burak czerwony jest bardzo popularnym i zdrowym warzywem, a jego zdrowotne i lecznicze właściwości znane były od wieków. Do niedawna był mało popularny w naszej kuchni, ale na szczęście wraca do naszego menu. Obecnie na młode liście i korzenie buraków ćwikłowych można mówić zarówno botwina, jak i botwinka czy boćwina.
W botwince wszystko jest jadalne. Można jedynie lekko zeskrobać ziemię oraz małe korzonki z młodych buraczków. Po dokładnym umyciu botwiny pod bieżącą wodą botwina jest gotowa do dalszego.
Chcę się pochwalić, że już drugi rok z Panią robię moje przetwory na zimę. Kiedy kilka lat temu wrzuciłam zdjęcie rzymskiego straganu warzywnego na Campo di Fiori na forum Galeria Potraw oraz na blog, powstała dyskusja o tym, czy bietina ze zdjęcia to boćwina czy botwina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.