piątek, 27 stycznia 2017

Faworki łatwe

Faworki łatwe

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


Lepiej zrobić raz, a dobre. Te powyżej są wspaniałe i łatwe. Beznadziejny co najwyżej to jest tego rodzaju komentarz,nie dalej jak wczoraj robiłam te faworki zresztą robiłam już wiele wiele razy bo bardzo lubimy faworki więc śmiem twierdzić że skopane jest coś w umiejętnościach,każdy komentarz dla mnie jest cenny i ten. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Co potrzeba do ich wykonania? Znaleźliśmy dla was najlepsze przepisy na. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Amelia Bardzo fajne ciasto, bardzo łatwe w wałkowaniu. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10xcm.


Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Kusząco lekkie i chrupiące faworki są fantastyczne w smaku. Wprawdzie ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne ale warte są tego małego poświecenia. Obowiązkowe w karnawale, zwłaszcza w. Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne Donuty – pączki z dziurką Cartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałowe Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami Malasadas – portugalskie pączki. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na łatwe faworki.


Gotowe ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. W płaskim szerokim rondlu stopić smalec lub nagrzać olej roślinny. Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie.


Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. Z pozostałych białek wyszły jeszcze kokosanki. Marta wyglądają super #128578; Bardzo mi miło.


Dopiero co zrobione a już prawie nic nie zostało. A z białek pieką się bezy do kremu sułtańskiego. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe?


W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i oprószamy cukrem pudrem. My proponujemy genialne ułatwienie: faworki lane - szybkie, łatwe, bezstresowe i tak samo pyszne. Dobre na karnawał, tłusty czwartek i na każdą inną okazję. Ale można również przygotować wersję dietetyczną z piekarnika.


Nie chłoną dużo tłuszczu przez co są bardzo kruche. Smażymy jak zwykłe faworki na gorącym oleju z tą uwagą, że w połowie smażenia przewracamy je na drugą stronę – inaczej spiecze się tylko dno, wierzch pozostanie surowy. Można podawać z konfiturą różaną lub ulubionym powidłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty