Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Pokaźny zbiór przepisów. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wyłożyc na stolnicę i uformować koło.
Do środka dać śmietanę, żółtka. Wyrobić jednolite ciasto i tak długo zbijać wałkiem, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto pozostawić na ok. ALKOHOL sprawi, że faworki nie napiją się zbyt dużo tłuszczu, dzięki czemu będą zdrowsze i smaczniejsze. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.
Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Naleśniki starokornickie. Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów.
Nasz sprawdzony przepis na faworki. Niezawodny przepis na wspaniałe faworki. Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki.
Jest to bardzo cieniutkie ciasto “oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas smażenia. Bardzo chrupiące i mega delikatne, leciutkie jak pióro. Warto docenić, że nasze tradycyjne dania opierają się na naturalnych składnikach i mają niepowtarzalny smak.
Kuchnia Polska to bogaty repertuar smaków, który zachwyca swoją różnorodnością. Obecny charakter dań jest kwintesencją przenikania się wielu kultur oraz rozbiorowej historii państwa. W tradycyjnych potrawach dostrzegalne są wpływy kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz żydowskiej. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, tłuczemy je pięścią lub wałkiem, składamy i znów tłuczemy. Następne pozostałe faworki wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor.
Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką – musza wchłonąć tłuszcz. Kuchnia polska uchodzi za dość treściwą, tłustą i przez to niezbyt zdrową. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące.
Początkowo faworki robiono z ciasta drożdżowego- mam nawet taki przepis zbliżony faworki, bo była to ulubiona polska kuchnia pachnąca. Kuchnia myśliwska, przepisy kulinarne, przepisy intenautów. Przepisy myśliwskie kulinarne, potrawy i gotowanie. Internetowa łowiecka książka kulinarna. Zbliża się tłusty czwartek, który zwiastuje koniec karnawału.
Tego dnia możemy bezkarnie się objadać. Choć zazwyczaj sięgamy po pączki, warto usmażyć też faworki. Tłusty czwartek to dzień, w którym pozwalamy sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Pyszne choć jest z nimi dużo pracy, szczególnie dużo wietrzenia domu po usmażeniu, ale przecież Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Placek po bytomsku 200.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.