wtorek, 24 stycznia 2017

Kruchy spod pod makowiec

Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Taki spód radzę zapiec przed nałożeniem masy serowej, dzięki czemu pozostanie kruchy i nie nasiąknie wilgocią od sera. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że jest lekko puszysty.

Nie jest twardy, jest delikatny, kruchy i bardzo smaczny. Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre. Ten makowiec to perełka wśród ciasta i moja propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×cm.


Makowiec na cieście kruchym. Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem. Wystarczy przygotować kruchy spó a masę makową.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. Wyjąć masę makową z puszki.


Wyłożyć masę makową na ciasto i wyrównać. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta.


Na posmarowaną masłem blachę wykładamy warstwę kruchego spodu. Kruchy spód podpiekamy w piekarniku do złocistego koloru - ok. Na podpieczony spód nakładamy gotową masę makową i pieczemy w 1stopniach jeszcze ok.


Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Proszę o sprawdzony przepis na kruchy spód pod sernik.


Móje nie zawsze wychodzą kruche. Nigdy nie podpiekam, ani innych czarów nie używam, nie trzeba. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo.


Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce.

Pycha… #128578; Muszę przyznać, że to mój debiut w pieczeniu makowca z wykorzystaniem białego maku. Jest bardziej delikatny i subtelny w smaku. Problem w tym, że nie wszędzie jest dostępny. Przepisy na temat: kruchy spód pod makowiec.


Tradycyjne ciasto na święta można podać inaczej niż krojąc je jak chleb - Rozdzielić na elementy, zrobić osobno mus, dodać kruchy spó wzbogacić piękną dekoracją - mówi mistrz cukiernictwa Michał Iwaniuk. Laikom radzi sięgnąć po. Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w stopniach przez ok. Paweł Małecki Świąteczny makowiec z jabłkami. Ale staram się też wprowadzić coś nowego.


Na święta piekę kilka rodzajów ulubionych ciast. Poszukując inspiracji na jakieś nowinki wypieków, zobaczyłam na blogu Natalii bardzo ciekawy przepis na makowiec i od razu go upiekłam. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach.


Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja podaję tutaj moje ulubione i sprawdzone, które zazwyczaj stanowią podstawę moich kruchych wypieków. Proporcje dostosowujemy do wielkości foremki.


Zobacz TUTAJ krok po kroku, jak wykonać ciasto kruche, a TUTAJ przeczytasz wskazówki i porady na jego temat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty