czwartek, 12 stycznia 2017

Barszcz z młodej botwiny

Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor. Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa.


Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.

Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Możliwa do wykonania właśnie teraz, kiedy młode buraki ćwikłowe pojawiły się już na straganach. Barszcz z botwiny to zupa, na którą wielu z nas czeka cały rok. I choć nie brakuje krytycznych głosów wobec nowalijek, że są nasycone nawozami, brakuje im tak cennych dla roślin i warzyw promieni słonecznych, to jesteśmy zdania, że okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie.


Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami. Dodać posiekany koperek. Jednym z moich ulubionych wiosennych skarbów jest botwina.


Z liści i młodych buraków przygotowałem bardzo znaną i lubianą zupę – barszcz ukraiński.

Ta tradycyjna zupa zza wschodniej granicy doczekała się już niezliczonej ilości wersji. Podstawą mojego barszczu są młode buraczki wraz z listkami i łodygami, czyli popularna. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny.


Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Pyszny barszcz czerwony z botwiny na rosole. Jak przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis, składniki i przygotowanie.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Barszcz ukraiński z botwinką Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki.


Artykuły na temat: barszcz z młodej botwinki dobry przepis. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny?

Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Barszcz Z Młodej Botwinki - informacje, zdjęcia, materiały video. Zalać wodą i gotować, aż jarzyny będą miękkie.


Osoli, dodać łyżkę kwasu buraczanego i śmietanę. Podawać gorący z jajkami na twardo. Zobacz filPlacki z dyni. Sylwestrowy barszczyk ze śmietaną.


Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Barszczyk z młodej botwiny duże garści młodej botwinki 1-05l rosołu lub wywaru z kości śmietana żółtko płaska łyżeczka mąki. Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę.


Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną! Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko.


Liście i łodygi w pokroić w kostkę, buraczki w półkrążki. Przygotować litry wywaru drobiowego lub jarzynowego. A to dlatego, że uprawiam w ogrodzie buraczki egipskie i nadmiar botwinki zamrażam.


Tym razem jednak nie korzystałam nawet z mrożonki bo świeża botwinka rośnie jeszcze w ogródku. Przymrozków co kot napłakał więc nic jej nie zaszkodziło. Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę.


Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty