Faworki bez alkoholu, czy to w ogóle możliwe? Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale.
Lista przepisów na faworki bez alkoholu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Lekkie, chrupkie wszystkim znane faworki ! Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam.
Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Pyszne muffinki bez glutenu. Z bananami oraz płatkami owsianymi i dowolnymi owocami sezonowymi.
Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.
Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Sprawdź przepis na faworki. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.
Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.
Jeśli chcecie, by faworki nie chłonęły tłuszczu można do nich dodać zamiast alkoholu łyżkę octu – także spełni swoje zadanie. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Kruche i delikatne faworki.
Przepis na najlepsze faworki. Bardzo fajne ciasto, bardzo łatwe w wałkowaniu. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki bez śmietany.
Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Wszystkie składniki zagnieść porządnie i długo ręką lub robotem z końcówkami hak. Jeśli jest zbyt twarde, dodać więcej piwa, zbyt miękkie- nieco więcej mąki.
Ma być elastyczne i łatwo dać się wałkować.
Zagniecione ciasto walić wałkiem, obracając na różne sposoby. To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam. Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość.
Wygladaja jak dmuchane materace. A od teraz będę wracać tylko do tego przepisu! Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne. Ciasto bez bicia, cukru i spulchniaczy - rewelacja!
Dwa sposoby przygotowania. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.
Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.