czwartek, 12 stycznia 2017

Kruszonka do jagodzianek

Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką. Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie. Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek.


Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki! Gdy zlepimy wszystkie jagodzianki, wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie jej składniki należy rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.

Kruszonką posypujemy obficie wszystkie bułeczki (może wydawać się jej za dużo, ale rozsypmy ją także po bokach – bułki dużo urosną). Zostawiamy drożdżówki 1-godziny do wyrośnięcia. Z cukrem, masłem, mlekiem. Jeśli nie chcecie bawić się z kruszonką, możecie ją pominąć – bułeczki i tak będą pyszne.


Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Domowe jagodzianki z kruszonką to jest to, czego nie można sobie odmówić w pełni sezonu jagodowego.

Moja domowa piekarnia ruszyła pełną parą i chyba jeszcze się taki twardziel nie urodził, który potrafiłby się oprzeć obłędnemu zapachowi i towarzyszącemu temu obrazowi perfekcyjnie wypieczonych, rumianych jagodzianek z kuszącą kruszonką. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Przygotowanie kruszonki: Wsyp wszystkie składniki do miseczki i wyrabiaj dłonią tak aby wszystko ładnie się połączyło. Następnie włóż do lodówki na parę minut aby stwardniało.


Drożdżowe jagodzianki z kruszonką. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajka roztrzepane z solą i cukrem, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie lub maszynowo ciasto. Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji mąki do masła i do cukru. Zawsze 2:1: pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki.


Dodatkowo można dodać wanilię lub inne smakowe przyprawy, np. Do kruszonki do ciasta można też dodać wanilię oraz ulubione aromaty smakowe. Moja kruszonka do dowolnego ciasta ma strukturę, która nie jest ani za sypka ani za tłusta. Bardzo bowiem ważne jest to, by zachować odpowiednie proporcje składników bazowych kruszonki. Zobacz koniecznie jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast.


Do jagodzianek nie muszę chyba nikogo przekonywać?

Przepis na Jagodzianki z kruszonką. Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem mają wielu wielbicieli. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce tak, aby zlepiona część była na spodzie, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na minut. W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać do 1stopni C. Gdy bułeczki ładnie wyrosną, przed wstawieniem do piekarnika, posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.


Przełóż kulkę ciasta do dużej miski i przykryj folią. Ciasto powinno urosnąć krotnie w ciagu ok. W międzyczasie zrobimy jagody i kruszonkę. Odsączone przełóż do miski.


Tradycja wypieku bułek jagodzianek sięga w Polsce wieku XVIII. Od tego czasu wypiekają je mieszkańcy Augustowa i okolic. Jaja wykorzystywane do wypieku jagodzianek wpływają na obecność w tym produkcie kwasów tłuszczowych. Jagody do ich przygotowania można zebrać samemu, albo kupić w sklepie.


Jagodzianki to przepyszne bułeczki z owocami, które smakują każdemu miłośnikowi leśnych wędrówek. Podajemy przepis na jagodzianki z kruszonką. Z podanych składników kruszonki robimy posypkę na nasze bułki.


Najszybciej — nie dotykając w ogóle składników, posługując się tylko widelcem. Rozkłócamy widelcem jajko, smarujemy nim bułki które następnie szczodrze posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 2stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około minut (lub do momentu aż będą ładnie rumienione).


Studzimy na metalowej kratce. Oczywiście możecie zamiast posypywać jagodzianki kruszonką, lukrować je po upieczeniu. Ale uwierzcie mi na słowo, te z dodatkiem kruszonki są o niebo lepsze. Ten wpis jest odpowiedzią na prośbę kolejnej czytelniczki, która chciała poznać mój przepis na kruszonkę. Można wykorzystywać ją do ciast np.


Bułeczki z jagodami najlepiej układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku - prosty przepis na drożdżowe z kruszonką. Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem.


Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty