wtorek, 31 stycznia 2017

Biszkopt z octem

Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Idealny biszkopt na tort lub ciasto. Pięknie wyrasta, nie opada - mój sprawdzony przepis, którym dziś się z Wami dzielę.


Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Należy wziąć głęboką miseczkę, bo żółtka rosną. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Można również zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. Proces ten ma na celu natychmiastowe usunięcie z ciasta nadmiaru pary, dzięki czemu biszkopt pozostaje idealny równy.


Przepisy z kategorii biszkopt z octem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Tak piekę i piekę,testuję i wrzucam kolejne przepisy i pomyślałam, że wiele z Was szuka przepis na ten najlepszy,najwyższy puszysty biszkopt.


Dziewczyny pewnie nie uwierzycie, ale jest prosty sposób na puszysty biszkopt.

Po upieczeniu, nie wyciągaj od razu z kuchenki, tylko uchyl drzwiczki i jeszcze niech ok min poleży, a potem najważniejsze - upuść blachę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok metra, tylko tak równolegle do powierzchni, żeby się nie wywrócił. Będąc kiedyś na urodzinach jadłam pyszny biszkopt ! Nawet sobie nie wyobrażacie jakie było moje zdziwienie, gdy usłyszałam, że był z octem! Ten biszkopt jest boski! Biszkopt, który zawsze się udaje.


Bardzo lubię piec, jednak dopiero się uczę i mam na swoim koncie już niejedną biszkoptową tragedię. Potrzebowałam spód do małego ciasta i zrobiłam go z połowy wyżej podanej porcji i bez proszku do pieczenia, a i tak wyrósł mi taki, że muszę go przekroić i zrobić tort ^^. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt z olejem i octem. Ja już próbowałam wiele przepisów na biszkopt i tylko ten mi zawsze ładnie wyrasta. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25.


Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek.


Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Kilku dziewczynom biszkopt wyszedł zbyt niski, dlatego przepis trochę poprawiłam – ja sama nigdy nie ubijam jajek w całości z cukrem, tylko najpierw ubijam same białka, potem je miksuję z cukrem – tak aby uzyskać białka jak na bezę – gdy są. Z powodzeniem przygotujecie z niego spody na tort. Można przekładać go kremem lub piec z wybranymi owocami. Nie podaję gramów tutaj ważniejsze są proporcje.


Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Może niewysoki (na to wygląda), ale jaki śliczny w środku #128578; Ta aquafaba nieźle trzyma strukturę! A czemu ubija się ją z octem? Cudowny, puszysty biszkopt z dodatkiem oleju.


To bardzo uniwersalny i sprawdzony przepis, który szczerze i gorąco polecam. Dodajemy cukier, i ubijamy do momentu gdy nie będzie czuc kryształków cukru. Mieszamy i przyspieszamy tempo. Szybko dolewamy olej i wsypujemy stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.


O co tak naprawdę chodzi w puszystym i wysokim biszkopcie? Odpowiedź jest jedna o białka. Muszą być dobrej jakości, ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszane ze składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty