środa, 18 stycznia 2017

Rolada makowa z gotowej masy makowej

Drożdżowa rolada z masą makową. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-min. Masło rozpuszczamy i studzimy.


Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Rolada białkowa to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam z innej potrawy lub wypieku.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową. Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.


Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie.

Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukru. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Rolada makowa z pyszną masą makową i mały trik Pani Magdy Gessler. Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam (z piekarni nie mają szans), nie mogłam się od niego oderwać i zamierzam go jeszcze raz upiec już niedługo, bo zapasy z zamrażalnika już mi się skończyły.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na rolada makowa z gotowej masy makowej. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Alternatywa dla strucli makowej?


Biszkoptowa rolada o smaku cappuccino z. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser.


Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lżejsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego, który jest zdecydowanie twardszy i suchszy. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami.

Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą.


Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-mm). Ciasto dzielimy na dwie części. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i pakujemy rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca.


Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.


Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą tuż przed rozłożeniem na cieście. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz krótko je wyrobić (ok. minuty). Podzielić na równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. To samo zrób z drugim płatem.


Posmaruj go równo połową masy makowej. Oba zwiń ciasno jak roladę. Brzeg każdej z rolad posmaruj roztrzepanym jajkiem, by się skleił. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. Pokrój rolady ostrym nożem na dość.


Rolade Makowa Z Gotowej Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. Przenosimy wraz z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy około minut w nagrzanym piekarniku w temp. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii gotowa-masa-makowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty