wtorek, 10 stycznia 2017

Ryba po grecku do słoika

Ryba po grecku jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę , dodać warzywa, koncentrat, przyprawy. Zrumienić rybę z obu stron, zdjąć z patelni, skropić sokiem z cytryny. Do wyparzonych słoików nałozyć na przemian usmażone filety i porcję gorącego sosu.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.

Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M.

Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Męskie gotowanie. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler. Zawsze sobie ulatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa tez posluza mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku , albo beda dodatkiem do miesa gotowanego czy smazonego, zwlaszcza przed swietami, kiedy to jestesmy bardzo zapracowani. Skladniki:sztuk duzej cebulibialy pordu. Jest jednak tak smaczne, że nie powinniśmy ograniczać się do spożywania go jedynie w ten Wyjątkowy Wieczór. Jest to ponadto danie bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagające żadnych specjalnych składników.


Zawsze sobie ułatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa też posłużą mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku, albo będą dodatkiem do mięsa gotowanego czy smażonego, zwłaszcza przed świętami, kiedy to jesteśmy bardzo zapracowani. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!


Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj. Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.


Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. Zalewa octowa: - szkl. RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ - kg.


Zawsze sobie u łatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa też posłużą mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku, albo będą dodatkiem do mięsa gotowanego czy smażonego, zwłaszcza przed świętami, kiedy to jesteśmy bardzo zapracowani. Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w. Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około minut.


Przechowujemy w chłodnym miejscu. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.


W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler. Dzisiaj filet z mintaja w jarzynach zwany. Ja zawsze robię więcej farszu (jest super pyszny) i wkładam gorący do słoika, chwilę pasteryzuję (jak kompot) i mam na póżniej. Potem tylko jak najdzie mnie ochota na taka rybę to już mam farsz gotowy.


A smażenie rybki to szybciutko. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Zapraszam na tutorial ;) Krok 1. Do mojego przepisu warto wybrać sobie białą rybę, u mnie idealnie sprawdza się lubiany Dorsz. Rybę pokroiłam w kawałki i doprawiłam solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.


Uwielbiam rybę po grecku :) Przyznam, że do słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty