wtorek, 24 stycznia 2017

Przepis na faworki z ciasta drożdżowego

Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Wałkujemy i wykrawamy faworki. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką w ciepłe miejsce na około godzinę.


Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, które wałkujemy na blacie podsypanym mąką na cienkie placki.

Placki kroimy na paseczki i formujemy faworki – na środku paseczka robimy przecięcie nożem i przekładamy przez nie jeden koniec paseczka. Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.

Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Ciasta drożdżowe O ciastach drożdżowych mówi się, że to domena doświadczonych w pieczeniu pań domu.


Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Tymczasem pieczenie ciasta drożdżowego wcale nie jest trudne! Wystarczy jedynie pamiętać o kilku ważnych zasadach przygotowywania wypieku, z czego najważniejsze są dwie: dobre drożdże i ciepło potrzebne do wyrośnięcia. Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil.


Dzisiaj mam dla Was nowy pączkowy przepis! Ciasto lekko zmodyfikowałam w porównaniu z tym przepisem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki drożdżowe pieczone w piekarniku. Białka z jajek możesz wykorzystać do innego wypieku lub słodkiego kremu. Zrobisz z nich także pyszne słodkie bezy.


Nadaj im fantazyjny kształt, krojąc je w romby radełkiem i przeplatając.

Wciąż pamiętam jak idealnie smakowało drożdżowe przyrządzane w prodiżu. Wskutek paru nieudanych prób zaprzestałam na lata robienia tego ciasta i dziś na chrzciny synka stwierdziłam że zrobię coś wyjątkowego. Trafiłam na ten przepis i ryzykując porażką zrobiłam podwójną porcję i nie przesadzając, ciasto wyszło idealne.


Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka. FAWORKI sprawdzony przepis Jak zrobić faworki na piwie, faworki drożdżowe Przepis na faworki z piekarnika 18. Do rozczynu drożdżowego wsypać resztę cukru, wbić żółtka oraz całe jaja. Wyrabiać aż ciasto całkowicie go wchłonie.


Do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać na gładką masę oraz pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Przepisy na drożdżowe ciasta, pączki, chleb, bułki, bułeczki. Z tego powodu ciasto jest porowate.


Podczas podgrzewania ciasta w piekarniku gluten ścina się i zestala, przez co ciasto nie opada i staje się lekkie i puszyste. Zobacz przepis na Ciasto drożdżowe na makowiec. Kategoria ciasta i placki drożdżowe. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.


Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty