Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Już niedługo najbardziej wyczekiwane świata w roku. W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Dodane przez olina1w: Tylko o kuchni.
Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia.
W GĘSTEJ ZALEWIE WARZYWNEJ Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd. Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują. Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Serwuje się ją na ciepło lub na zimno, jako przystawkę. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.
Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny.
Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości. Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia.
Dobry farsz do ryby po grecku to podstawa udanego dania. Można go przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczą nam do tego warzywa (najczęściej stosowane są tarte: marchew, pietruszka, seler i cebula), a także koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, takie jak pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.
Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski.
Dodałam ziele i listek laurowy. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby. Stopień trudności Średnio trudny Składniki: ok kg ryby mrożonej typu mintaj ,morszczuk duże cebule 6-marchwi 3-pietruszki pół selera olej ocet łyżki pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy troszkę ketchupu koncentrat pomidorowy. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników.
To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Przepis na rybę po grecku. Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka.
Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia bo taką rybę akurat miałam. Pokroić rybę na małe kawałki, obtoczyć w mące. Tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć ryby z dwóch stron na złoty kolor. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w wyjątkowo efektownym wydaniu. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz.
Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.