piątek, 3 lutego 2017

Jak upiec makowiec zawijany

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.


Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Dzis upiekłam makowiec z Pani przepisu. Ciasto po wyrobieniu idealne. Niestety nie wiem jak mam owijać papierem makowce, bo niestety w trakcie pieczenia papier rozwinął się i nie utrzymał formy rolady, tylko spłaszczonego walca.


Proszę o radę, jak powinnam zawijać ciasto? Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej! Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć.


Dodane przez blanka3w: Tylko o kuchni. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. To prosty i szybki przepis na makowiec.


Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Można go upiec już dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem.


Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Makowiec długo zachowuje świeżość. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. Spokojnie można upiec ten makowiec 2-dni wcześniej, owinąć w folie spożywczą i najlepiej odłożyć w chłodne miejsce.


Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami. Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną).


Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Na szczęście, aby upiec makowiec nie musimy czekać do Bożego Narodzenia, więc przyda się on przez cały r Zobacz więcej. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Tradycyjny makowiec zawijany to jedno z tych ciast, które musi pojawić się u nas na święta. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą.


Jak zrobić makowiec zawijany? Chociaż w ciągu roku amatorzy makowca zwykle kupują gotowy wyrób, to raz w roku - właśnie na święta - warto upiec to ciasto w domu. Można do niej wrzucić dokładnie to, co się lubi #128578; A na wierzchu polałam makowiec lukrem cytrynowym, który ciekawie kontrastował z masą makową.


Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie wszyscy jednak mają. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).


Robicie makowce na Święta? Wierzch makowców posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika (uwaga: sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie można upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz, stawiając je od siebie w dużych odstępach). Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany?


Każdy makowiec piec przez ok. Unlimited DVR storage space. Jak upiec ciastka z twarogiem? Czym się różnią i jakie mają właściwości? Oto przepis na najlepszy makowiec na świecie.


Jak upiec makowiec zawijany

Idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale na każdą okazję – zwłaszcza, jeżeli chcesz zachwycić gości. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat.


A jak szeroka jest ta foremka. Jak podzielilam szerokość przez trzy i odjelam boki wyszło mi po około 8cm szerokości na jedną rolade. Mam na oku taką 28cm szeroką i 35cm długą,ale boję się że makowce wyjdą za wąskie.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Polish Country House Kitchen. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty