środa, 22 lutego 2017

Makowiec japoński przepis

Ciasto makowe z bakaliami, orzechami z polewą kajmakową. Makowiec japoński przepis. To w większości sama wilgotna masa makowa. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.


Przepis mam podobny, maku daję jednak więcej. Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Jaki jest makowiec japoński?


Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne. Taki makowiec japoński jest najlepszy! To makowiec bezglutenowy, wegański, bez jajek, białek mleka, pszenicy itd.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.


Mak zagotowujemy i trzy razy mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mak, jabłka, posiekane bakalie (według upodobania) oraz kaszę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać z masą makową.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać.


Delikatnie wymieszać łyżką z masą. Takie ciasta lubimy :) min łatwe przystępne. Desery Japoński makowiec.


Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje już tylko kilka minut.


Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. A makowcem idealnym dla wszystkich jest makowiec japoński. Bo jest to makowiec zrobiony bez ciasta, wyłącznie ze słodkiej, kremowej masy makowej.


Makowiec japoński przepis

Mój ulubiony makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński przerobiłam na wersję bezglutenową. To bardzo dawny przepis, który krążył między sąsiadkami. W okresie Świąt Bożego Narodzenia zawsze bazuję na przepisach tradycyjnych dawnych i sprawdzonych. Przy przepisie mam dwie nazwy makowiec z jabłkami i makowiec japoński.


Czemu japoński, tego nie wiem i nigdy nie dochodziłam genezy tej nazwy. Czemu, to ciasto nazwano makowcem japońskim ? Nie mam bladego pojęcia. Jednym z pomysłów na japoński makowiec z jabłkami jest przepis, w którym istotne są bakalie i dużo soczystych jabłek.


Makowiec japoński przepis

W przeciwieństwie do klasycznej drożdżowej strucli z makiem to ciasto nie wysycha i zawsze jest wilgotne. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy! Zamiast dżemu śliwkowego nadawać się będzie też inny, np. Tak przygotowany makowiec to świetna alternatywa dla klasycznych strucli.


Przygotuj go, a przekonasz się, jaki jest pyszny. Do tego makowca przymierzałam się dobrych kilka lat. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie.


Wilgotny, ciężki, oblany czekoladą. Bardzo łatwy do zrobienia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty