wtorek, 28 lutego 2017

Przepis lasagne bolognese

Duży garnek sosu bolońskiego możemy nastawić już dni wcześniej. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Zawiera w sobie samo najlepsze z włoskiej kuchni.


Oryginalnie jest tu włoski boczek pancetta i szklanka wina. I jeśli mamy możliwość – niech będą, chociaż wino.

Przygotowałam świetną lasagne bolognese z mięskiem wołowym. Wybór padł na CiuCiu Bachus Rosso Piceno, ktore świetnie podkreśliło smak mojego dania. To wino eksploduje świeżą soczystą wiśnią, a także jest szczere, prostolinijne. Dodałam je również do farszu.


Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, bolońskim i parmezanem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu.

Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. A potem albo podać przepis na lasagne z prawdziwym sosem bolognese albo nie używać terminologii pod która kryje się całkiem inne danie. Można delikatnie zmieniać proporcje składników tak jak Panowie w pokazali przepis na lasagne bolognese z charakterem. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.


Nałóż sos bolognese oraz pozostałe składniki, zgodnie z wymienioną wcześniej kolejnością. Podana w przepisie ilość produktów powinna wystarczyć na trzy warstwy zapiekanki. Na koniec posyp wierzch dania serem i wstaw do piekarnika.


Sprawdź, jakie to pyszne. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. Lasagne podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.


Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lasagne bolognese, czyli z mięsem mielonym! Do takiej pysznej kolacji nie może przecież zabraknąć wina. Odczekać minut, zanim lasagne zostanie podane. Biały sos: W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę.


Podsmażyć, szybko mieszać, aż składniki połączą się.

Wczoraj podawałam Wam przepis na pyszny wegetariański sos boloński w prostym połączeniu z makaronem spaghetti, dzisiaj pora na lasagne. Mój przepis opiera się na oryginalnych przepisach kuchni włoskiej i pozwoli Wam zrobić prawdziwą włoską lasagne. Ja proponuję lasagne z wołowiny, ale warto spróbować wersji z mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji pół na pół, która jest chyba najpopularniejsza we Włoszech.


Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić. W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Masło wrzucamy na patelnię, dodajemy mąkę i zasmażamy, dolewamy mleko i gotujemy do momentu aż zrobi się gładki i jednolity sos. Przepis na LASAGNE BOLOGNESE.


Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką. Co powiecie na prosty przepis na lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu. Pachnie cudownie i trudno jej się oprzeć.


Sos na bazie mielonego mięsa i spora ilość sera to zapowiedź pysznego dania. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Sos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno).


Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty