piątek, 3 lutego 2017

Papryka wekowana

Obraną cebulę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na ćwiartki,usunąć nasiona,opłukać. Ostro zakończonym nożem pokroić w paski. Na dużym ogniu zagotować 5l wody z solą. Durszlak - papryka w sloikach wekowanie.


Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Marchew zetrzeć na tarce w paseczki. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy.


Do każdego słoika dodać - ziarnka ziela i kawałek listka ( te z przygotowywanej zalewy). Pasteryzować po około minut. Zawsze gotuję większą ilość zupy, aby ją następnie podzielić na jednorazowe porcje, po około 2ml. Najlepszym sposobem przechowywania zup okazało się wekowanie.


Jest to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na oszczędzenie naszego czasu! Wekowanie zup w moim wykonaniu jest łatwe i szybkie. Szykuję sobie kilka słoiczków typu twist (najlepiej rozmiar po dżemie). Papryka del piquillo, czyli pimiento del piquillo, to niewielka, czerwona, pieczona papryka, obrana ze skórki i następnie wekowana z czosnkiem, oliwą i wodą. Pieczona papryka idealnie komponuje się z pomidorami i stanowi dobry dodatek (lub podstawę) do wielu dań.


Najbardziej lubię pastę z pie Zobacz więcej. MonikaN Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kawa-cynamonem-pachnaca. PAPRYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 89.


Papryka marynowana może podbić podniebienia każdego smakosza. Większość osób przyzwyczaiła się, że papryka marynowana robiona jest w occie i najczęściej podawana jest do sałatek, mięs i kanapek. Tymczasem mamy kilka rodzajów marynowanych papryk.


Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. No to tym razem komentarz od faceta drogie Panie:) Odnosnie pękających słoikow,i mi sie kila razy w zyciu przydażyło ale znalazlem na to genialny sposob, do słoika wlewam wrzątek,po kilku sekundach wylewa (mozna tą wode przelac do nastepnego słoika,) i szybko nalewam wrzącą zupe,przecieram miejsce gwintu,zakrecam i obracam sloik do góry dnem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wekowana cukinia. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i oprószyć solą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę.


Wszystkie składniki wkładamy w miski i mieszamy. W większym garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy ( w przepisie p. Ewy nie trzeba gotować zalewy, ja jednak ją zagotowałam). Cebulę i czosnek drobno drobno siekamy.


Na patelni rozgrzać łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso i podsmażyć cebulę, gdy cebula będzie już szklista na patelnię przełożyć czosnek, podsmażyć ok. Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy. Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci.


Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i Boraz beta karoten. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Lista przepisów na cebula wekowana z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ryby w sosie pomidorowym w słoikach - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Cukinia faszerowana to przysmak, jakich mało. Gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię, to przepis na cukinię faszerowaną jest u nas w domu wykorzystywany często. Dlatego polecam przepis na cukinię w moim wykonaniu.


Słoiki wyparzyć, wstawiając np. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Faszeruję cukinie bardzo podobnie z tą różnicą że mięso mielone osobno jeszcze doprawiam masą przypraw, a do farszu dodaje podsmażoną paprykę. Także dlatego, że roślina obficie owocuje i jest dostępna w sklepach. Przy tym nie jest droga.


Poza tym, cukinię na zimę łatwo jest przygotować i przechowywać, a mnogość przepisów pozwala na komponowanie dowolnych smaków. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Jaskinia Smaku. Sałatka warzywna Sałatka na zimę.


Przetwory na zimę - kapusta czerwona w zalewie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty