Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na liście botwinki. Buraczki były już całkiem duże, świetnie nadawały się na chłodnik. A ja robię ja tradycyjnie zawsze, najprościej - liście z łodyżkami myję i kroję na paseczki, nie za długie, potem obieram i kroję w drobną kosteczkę buraczki z tej botwinki (niektórzy dodają jeszcze startego buraka - ja tak nie robie, bo jak z botwinki, to z botwinki hihi), nastepnie zalewam wodą i heja na ogień, czasm dodaję.
Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2stopni przez ok.
Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Warzywa wrzucić na patelnię, dodać sól i kolendrę. Następnie wszystko razem dusić około minut.
Kolejno wlać do warzyw bulion, mleko kokosowe i gotować kolejne minut. Doprawić sokiem z cytryną i podawać ze świeżą kolendrą. W polskiej kuchni nie tylko liście młodych buraków są wiosennym smakołykiem.
Robi się z nich wspomnianą już zupę botwinkę, ale też chłodnik, do którego sporządzenia wystarczy dobry kefir, wywar z botwinki i posiekane: ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa.
Boćwina to po prostu inna nazwa buraka liściowego. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Postanowiłam przygotować je podobnie jak szpinak. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Sok z kiszonych buraków to genialny napój, a delikatne buraczki oraz liście możesz jeść same lub dodać do innych potraw.
To podstawowy przepis na kiszoną botwinkę. Kolejno dodajemy liście botwinki i gotujemy kilkadziesiąt sekund. Do botwinki dodajemy sól i pieprz do smaku, wciskamy sok z cytryny (ilość dodanego soku będzie uzależniona od naszych preferencji smakowych i tego, jak słodka jest zupa, ja lubię gdy zupa ma słodko-kwaśny smak i wciskam dość sporo soku z cytryny), dodajemy czosnek i. Blanszowane liście botwinki świetnie nadają się też do makaronu, np. Surowe, młode listki botwinki wymieszałam z winegretem oraz serem ricotta i podałam je jako mini sałatkę do makaronu.
Bardzo smakowała nam też zupa krem z botwinki z dodatkiem brokułów i świeżej kolendry. Blanszowaną botwinkę można zamrozić, a po rozmrożeniu dusić, smażyć lub wykorzystać jako składnik zupy. Botwina, botwinka – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Botwina jest też dodawana do chłodników oraz barszczy. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych.
Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo.
W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Wszystko wrzucamy do miski. Składniki na sos wlewamy do słoika, zakręcamy i energicznie mieszamy jak w szejkerze. Polewamy sałatkę i gotowe:) Uwaga! Botwinkę stosujemy przede wszystkim do zup, chłodników.
Należy gotować ją w dużej ilości wody, którą dobrze jest odlać, aby pozbyć się kwasu szczawiowego, który zabiera z organizmu potrzebny kościom wapń. Młode liście można jeść na surowo w sałatkach jarzynowych. Z botwinki odcinamy część z buraczkiem. Myjemy liście i posiekamy wraz z łodygami.
Ser feta w palcach rozdrabniamy lub kroimy w kostkę. Mieszamy botwinkę z sałatą, fetą, kukurydzą i polewamy sosem. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie. O ile botwina stanowi liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, o tyle botwinką powinna być określana jedynie zupa gotowana z botwiny, zaś boćwiną jest zupełnie inna odmiana buraka liściowego. Fenomen polega na tym, że w wielu regionach Polski boćwina jest synonimem botwiny, a w samym języku potocznym słowa.
Lista przepisów na liście botwinki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Podajemy przepis na gołąbki z botwinki z grzybami według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Botwinka czyli młode liście buraków to wiosenny przysmak.
W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej liście botwinki - zblanszować. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne. Można też powiesić je na brzegu miski, by odciekły.
Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. Liście wyjąć i osączyć np.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.