Pierniczki są przepyszne. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące?
Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie.
Także najlepiej jest robić pierniki kilka tygodni przed wigilią,aby do tego czasu odpowiednio zmiękły. Do puszki z ciasteczkami dodaj dwie ćwiartki jabłka i zamknij naczynie – już po kilku dniach pierniczki powinny stać się wyraźnie miększe, a przy tym zachowają swój niezwykły aromat. Co parę dni wymieniaj kawałki jabłka na świeże. Jaką grubość powinny mieć pierniczki.
Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Dodane przez japanese w: Tylko o kuchni.
Witam, dodałam przepis na mój profil.
Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Durszlak - co zrobić aby pory były miękkie. Dzisiaj upiekłam pierniczki i okazało sie że są one twarde tzn. Tak zregenerowane pierniczki powinny być miękkie i ciepłe, jakby przed chwilą opuściły piekarnik. Piekarnik nastawiamy na 200C.
Układamy pierniczki na papierze do pieczenia i delikatnie zraszamy je wodą, znów pomocny będzie zraszacz. Tak przygotowane pierniczki nie powinny przebywać w piekarniku dłużej niż minut. Upiekłam z dziećmi po raz pierwszy, ale są bardzo twarde. Jak je zmiękczyć, aby nie tylko nadawały się do powieszenia na choince?
Szukam takiego lukru, ktory nie bedzie sklejal przechowywanych ciasteczek. Zwróćcie uwagę, na to, że jakiego przepisu na pierniczki nie mamy, to jak wyjmiemy je z piekarnika będą one miękkie, każde będą miękkie. Dopiero z czasem, gdy temperatura spada, pierniczki robią się twarde. To normalne, ponieważ pierniki przed pieczeniem, jak i po upieczeniu. Jak przechowywać pierniczki, żeby były miękkie?
Wykorzystaj dekoracyjne puszki. Ten sposób nie dziwi chyba nikogo. Zaloguj się, aby obserwowa. Może ktoś wie co zrobić żeby pierniczki były miękkie?
Link to postu Udostępnij na innych stronach. Aby kruche ciasto było miękkie. Szybkie pierniczki - możemy je upiec nawet w Wigilię rano, a na święta będą idealne :-).
By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. Miękkie od razu po upieczeniu. Przepis na te miękkie pierniczki znalazłam tutaj i cytuję za autorką. U mnie bez polewy , ale i tak były smaczne.
Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Jak prać ręczniki, by były miękkie i puszyste?
Trzymasz się wszystkich zaleceń, a jednak ręczniki są szorstkie i nieprzyjemne w dotyku? Do prania warto wtedy wykorzystać sodę oczyszczoną i ocet. Szklankę sody wsyp w miejsce na proszek, a ocet wlej w przegródkę na płyn do płukania. Jak warzywka są miękkie, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, czasem jeszcze łyżkę śmietany i trochę mąki, żeby sos był gęstszy. Jak są gotowe, to wrzucam ugotowane pulpeciki i chwilkę (2-minuty) duszę wszystko razem.
Skoro Florka zębów ma to albo byś musiała potem te warzywka rozgnieść widelcem, albo zmiksować. Przygotowujesz żeberka i chcesz, by wyszły miękkie i soczyste? Pamiętaj, by przed duszeniem obsmażyć je krótko na gorącym tłuszczu. Obsmażone przełóż do garnka i duś do miękkości.
Na końcu możesz jeszcze posmarować żeberka zredukowanym sosem i wstawić na chwilę do. Często inwestujemy w takie dobrej jakości, aby służyły nam dłużej. Jednak warto również wiedzieć jak prać ręczniki, aby znacznie wydłużyć ich żywotność oraz żeby po wypraniu były miękkie. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię po całodniowym dniu pracy wziąść przyjemny, gorący prysznic.
Obraz ten mogą zburzyć tylko ręczniki. Bo chyba przyjemnie jest po kąpieli zanurzyć się w miękki i miły ręcznik niż w szorstki i sprany. Co zatem zrobić, aby nasze ręczniki były miękkie? Aby pierniczki były miękkie, NIE należy ich zbyt długo piec!
Mają tylko lekko wyrosnąć i ściąć się z wierzchu i już są gotowe #128578; (można sprawdzić dotykając ciasteczka, czy są jeszcze miękkie i klejące czy też już tylko lekko wilgotne i ścięte) Ps. Z tego ciasta można też zrobić pierniczki wycinane foremką. Trochę się rozpadało przy wykrawaniu, ale ogólnie wszystko się udało, pierniczki są miękkie i grube.
Wolę przepis I, ale na ostatnią chwilę ten też jest OK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.