Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?
Przepis na lukier Do przygotow. Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki.
Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień. Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków. Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również. Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam.
Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać. Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych.
Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-).
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na makowce. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku. Chrupiący lukier na makowcu drożdżowym smaczny słodziutki mak rumiany cieplutki palce. Sprawdź, jak przygotować go samemu.
Polecamy również kilka przepisów na pierniczki do polukrowania: Pierniczki przekładane powidłami, Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi oraz. Przygotowanie krok po kroku:. Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby.
Ciasto powinno być przyrumienione. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder.
Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku.
Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Do białka dodać przesiany cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa, miksować przez około minuty. Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka.
Jeśli chcecie uzyskać lukier, za pomocą którego namalujecie na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru. Piekłam min w 1stopniach, góra-dół bez termoobiegu. Aby makowiec był wilgotniejszy powinnam piec krócej, na niższej temperaturze, czy może masa powinna być bardziej wilgotna?
Będę wdzięczna za poradę. Bardzo dobry szybko sie robi i przede wszystkim sie nie lamie Serdecznie pozdrawiam i dzi? Aneta i nie wiem jak si? Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem.
Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec. Makowiec na cieście kruchym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.