Tradycyjny zawijany makowiec to dla wielu z nas symbol Bożego Narodzenia. Ile piec tego typu makowiec? Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry.
Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 180. Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !
Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Ciasto Rurka robi się w minut. Najlepiej piec ciasto w grubych formach.
Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie. Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej. Zawsze sprawdzam patykiem, i zostawiam w piekarniku tyle ile będzie trzeba.
Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
Zrobienie dobrze takiego tortu to minimum cały dzień, ale ja piekę wieczorem, kremy robię też wtedy, przekładam na drugi dzień rano - podaję wieczorem, albo dopiero na kolejny dzień - najlepszy jest jak się min 12h przetrawi w lodówce. Pani Doroto makowce przepyszne! Makowiec na cieście kruchym. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Obiecalam zrobic makowce a nie umiem.
Jak długo piec ciasto drożdżowe, słodkie bułeczki czy chałki? Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. Czy przez przypadek nie ma błędu w opisie składników?
Wydaje mi się, że masła powinno być o połowę mniej. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku.
Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Radziłabym karpia piec albo podawać w galarecie. Na niektórych stołach pojawia się też ryba po grecku, która pod względem.
Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę. Lista przepisów na ile się piecze karkówke z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ile się piecze karkówke przepis - Durszlak. Podstawą dobrego makowca jest ciasto drożdżowe i odpowiednio wilgotna masa makowa.
Kiedyś nie przepadałam za makowcem, kupowaliśmy go w sklepie i zawsze nie mogłam pojąć dlaczego ludzie się nim zachwycają. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Próbowałam już chyba wszystkiego, zawijałam w folię, smarowałam wnętrze ciasta białkiem i nic. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku - mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku. U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić.
Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Piekarnik ustawić na 1st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać. To chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam.
Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. A wie może ktoś co zrobić, żeby w trakcie rośnięcia i pieczenia nie zrobiły się w makowcu puste przestrzenie pomiędzy górną warstwą ciasta , a nadzieniem? Czy to zawinięcie w papier pomoże?
Robiłam parę razy (owszem wyszedł smakowity) ale zawsze góra odstawała. Ktoś mi radził, zeby ponakłuwać, ale nic to nie dało. Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta. W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich).
Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne. Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad. Stwórzmy fajny, duży poradnik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.