Już od bardzo dawna przymierzałam się, by zrobić pieczarki marynowane, albo brakowało mi słoiczków, albo po prostu nie było w sklepie małych pieczarek - a najlepsze są te najdrobniejsze, które się jeszcze nie otworzyły. Przetwory pieczarki marynowane. Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad lat robię.
Lista przepisów na pieczarki w słoiku na zimę z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pieczarki w słoiku na zimę przepis - Durszlak. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować. Gorączalewą zalewać pieczarki, mocno zakręcić.
W większym rondlu zagotować wodę z solą i kwaskiem, wkładać pieczarki i gotować 8-minut. Do każdego słoika włożyć przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch gorące pieczarki 4. Udało mi się kupić na targu drobniutkie pieczarki – idealne do marynowania.
Tak więc dzisiaj pokażę Wam, jak je przygotowałam. Składniki: Dowolna ilość malutkich pieczarek marchewka cebula ziele angielskie liść laurowy Za Zobacz więcej. Słodka babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodka babeczka. To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-tygodniach.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pieczarki na zimę. Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Zimą będzie jak znalazł. Idealne jako dodatek do sałatek lub obiadu. Możemy tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki.
Przed podaniem wystarczy grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę. Lato zamknięte w słoiku. Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze. Nie należy ich przykrywać, ani myć przed włożeniem do lodówki. Białe pieczarki przechowujemy tak 3-dni, brązowe są nieco trwalsze i mogą pozostać w lodówce do tygodnia.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, pieczarki można również zamrozić.
Paprykęnależy pokroić w grubą kostkęa cebulę w półkrążki. Przegotowane pieczarki kroimy też w kostkęlub tylko na pół i łączymy z papryką i cebulą. Gotowe warzywa wrzucamy do gotowanej zaleway i zagotowujemy około 5- minut aż warzywa będą miękkie.
W garnku zagotowujemy kilka litrów wody z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wrzucamy pieczarki i gotujemy od zagotowania ok 5-minut. Można do niej także dodawać warzywa, przyprawy i zioła, które będą wpływały na smak, wygląd oraz trwałość. Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie.
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w leniwą niedzielę :) A później czas na marynowane grzyby. Skoro więc papryka tak dobrze sprawdza się w przetworach na zimę, powstała kolejna jej wersja – sałatka z papryki i pieczarek do słoików. Jak to bywa z przetworami Asi – pomysł spodobał mi się od razu.
Widocznie Joanna publikuje akurat takie przepisy, które trafiają w mój gust. Rzadko można spotkać w sklepach malutkie pieczarki, więc nie ma co się dziwić, że Mężczyzna zaszalał i kupił opakowania tych grzybków. Gdy już uporałam się z ich umyciem, przyszedł czas na zrobienie z nich przetworów na zimę. Kupilam je tanio, wiec postanowilam zrobic kilka sloikow. Zima bedzie jak znalazl.
Większe sztuki można przekroić na pół. Obgotować minut we wodzie z dodatkiem łyżki octu i osączyć na sicie. Na dno każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i gorczycy, liść laurowy i plaster cebuli.
Następnie do słoika włożyć obgotowane pieczarki. Dlaczego te marynowane grzyby są popularne? Odpowiedź jest prosta: mogą być wspaniałą przekąską na każdą ucztę. Dlatego ten dar natury naprawdę zasługuje na uwagę kochanki, w końcu nie żałuje, że wybrał tak dobry produkt do przygotowania na zimę. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego.
Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.