środa, 4 kwietnia 2018

Jak zrobić żurek biały

Mam zatem pytanie o zakwas. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą.


Tę zupę podaje się zwykle z pokrojonym, ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą albo ziemniakami. Te ostatnie można ugotować w zupie lub oddzielnie. Z imbirem, kolendrą i pestkami słonecznika!


Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Dlatego często możemy spotkać się z nazwą barszcz biały, która prawdopodobnie pochodzi od zupy gotowanej na zakwasie z rośliny zwanej barszczem zwyczajnym. Różnica między żurem a barszczem.


Jak zrobić żurek biały

Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Jak zrobić żurek, by pachniał i smakował doskonale?


Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają mylone. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości.


Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Ponadto żurek posiada wiele innych składników mineralnych, takich jak: mangan, potas, miedź, wapń oraz cynk. Nie brakuje w nim również.


Jak zrobić żurek biały

I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.


Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej. Zakwas można także przygotować z mąki pszennej.


Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler. Na północnym wschodzie Polski przy granicy z Litwą, przygotowuje się żurek na zakwasie owsianym. Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak.


Czym różnią się od siebie żurek i barszcz biały? Staropolski biały barszcz nie zawierał żadnego mięsa, gotowano go na ukiszonych liściach lub łodygach barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na zakwasie pszennym, ale też na kwaśnym mleku lub kiszonej kapuście. Dodaje się do niego włoszczyznę, czasem grzyby. Kwaśne przysmaki na polskim stole.


Barszcz biały czy żurek? Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki.


Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć.


Jak zrobić żurek biały

Czytam Wasze komentarze i muszę się nie zgodzić z tym, że żurek i barszcz biały to to samo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty