czwartek, 19 kwietnia 2018

Makowiec z masy makowej przepis

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze. Durszlak - makowiec zawijany z gotowej masy makowej.

Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem.


Przepis na makowiec z jabłkami. Sama wilgotna masa makowa z jabłkami. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej? Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.

Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory. Więcej niż przepisów. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową.


Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.


Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Z ciastem pracuje się idealnie, przepis niezawodny - rodzina ustawia się po zamówienia przed świętami! Makowce najlepsze pod słońcem!

Warto poświęcić czas na zrobienie własnej masy makowej (masa która zostaje rewelacyjna jest z domowymi kluseczakmi). Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę. Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe.


Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać jajka: oddzielić białka od żółtek, wymieszać żółtka z masą, następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą?


Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego. Jego podstawą jest puszyste ciasto ucierane z dodatkiem aromatu migdałowego. Zyskuje dzięki temu nieco inny niż w pozostałych wypiekach smak, lekko kwaśny, z wyczuwalną. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.


Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Zrobiłam też sernik według Pani przepisu. Też cudownie się udał, uwielbiam serniki, choć generalnie mi się nie udają. Dziękuję Pani za moje smaczne święta tegoroczne.


Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty