Makowiec zawijany z gotowej masy makowej 960. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie.
Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Tradycyjny makowiec zawijany Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca.
Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Przepis na ciasto japońskie. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.
Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.
Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek.
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.
Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeden jedyny raz piekłam makowiec. Do tego z gotowej masy makowej.
Zrobiłam też sernik według Pani przepisu. Też cudownie się udał, uwielbiam serniki, choć generalnie mi się nie udają. Dziękuję Pani za moje smaczne święta tegoroczne. Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.
Nie wszyscy jednak mają. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Forum dla rodziców: maluchy. Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak.
Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.
Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama. Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.
Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Szkoda calej pracy z przygotowaniem ciasta, zeby potem popsuc je taka papranina. Ja moja kupilam w Sztokholmie.
Masa miala konsystencje plynnej smietany, zapach i smak w niczym nie przypominajacy masy makowej. Wsty takie swinsto to antyreklama dla polskich produktow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.