Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek.
Wystarczy do małej buteleczki na oliwę włożyć gałązkę majeranku, można dodać też kilka ziarenek czarnego pieprzu.
Po kilku dniach oliwa nabierze cudownego aromatu. Taką oliwa będzie doskonała do marynat i sałatek. Ja dodaję świeży majeranek do barszczu białego. Kilka listków nie tylko doda zupie cudownego aromatu, ale też. Ziemniaki i jajka ugotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.
Co do kwestii żur-barszcz, to są przeróżne zdania. Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować.
Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając. Wsypać majeranek i zagotować. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj. Jeśli masz ochotę, zupę można jeszcze doprawić według upodobań. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Po zatwierdzeniu zgłoszenia Twój opis zostanie przekazany do Redakcji serwisu. Dziękujemy za wszelkie zgłoszenia.
Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa.
Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ.
Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Do tego niezawodny liść laurowy oraz ziele angielskie. Do zakwasu na żur oraz żurek nie dodaję majeranku. Przygotowanie: Jak zrobić zakwas na barszcz wielkanocny?
Tak jak w poprzednim przepisie, wlej do słoika wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Majeranek sprawi, że barszcz z zakwasem będzie mieć charakterystyczny smak i aromat.
Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. Ja swój żurek podaję bez śmietany, czysty. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni.
Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Stokrotne dzięki, droga Margarytko :) Moja żurkowa historia jest bardzo podobna. Ja też do niedawna nie lubiłam żurku, ale zjadłam u znajomej jej wersję tej potrawy i ku mojemu zaskoczeniu - smakowało.
To był też taki mało żurkowy żurek, bez wędzonki (ja nie cierpię wędzonek!) i chyba dlatego przypadł mi do gustu. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek.
Zobacz nasze przepisy na Polki. LISTA PRZYPRAW I DODATKÓW DO ŻURKU. Do kiełbasy doskonale będzie pasował majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie on także komponował się bardzo dobrze.
Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.