poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Dobry lukier do makowca

Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni. Dobry lukier jest na wagę złota! Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego?


Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.


Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przy Zobacz więcej.


Obejrzyj trik Pawła Małeckiego! Jak zrobić lukier o różnych smakach do zdobienia ciast? Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder.


Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Najpierw musimy przygotować ciasto.


Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Po wystudzeniu, polukrowaniu i nocnym odpoczynku dojrzał i zwiększył wilgotność.


Po wyjęciu z piekarnika może wydawać się suchy i potrzebujący nasączania ale wystarczy moim zdaniem poczekać. Spód zrobiłam z dodatkiem kakao. Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych. Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach.


Akurat na Wielkanoc do baby Czasami sok z cytryny i wodę zastępuję letnim mlekiem, ale proporcje mniej więcej te same. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Do upieczenia białego makowca zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się.


Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?


Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Przygotowuje się go z dodatkiem wody, soku owocowego, białka jaja lub mleka. Służy do dekorowania różnorodnych wypieków (ciast, tortów, pierniczków, babeczek, pączków).


Istnieje kilka rodzajów lukru. Tłusty Czwartek to święto wszystkich łasuchów. Tego dnia spożywamy bardzo dużo pączków - obowiązkowo z lukrem! Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny.


Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu. Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty