Nie zapomnij też o przepisie na zupę z zielonych warzyw, czyli porowej wariacji na temat klasycznej jarzynowej. Kremowa zupa ziemniaczano - porowa. Zupa porowo - ziemniaczana. Chodzi tutaj zarówno o walory smakowe zupy, jak i szybkość oraz prostotę przygotowania.
Jej historia sięga kilkunastu lat wstecz, kiedy to koleżanka sąsiadka uczyła mnie ją przygotowywać.
Jednak zupa porowa zagościła u mnie na dobre dopiero kilka lat temu. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Przepisy z kategorii zupa-porowa.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa porowa. Pory (białe części) dokładnie myjemy pod strumieniem bieżącej wody, osączamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy plasterki pora, aż zupełnie zmiękną.
Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby pory się nie przypaliły. Do średniej wielkości garnka wlewamy. Dodatek ziemniaków i klopsików, a raczej pulpecików (bo ich nie smażymy, lecz gotujemy) sprawia, że zupa ta jest bardzo sycącym daniem.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pyszna, kremowa zupa z pora z dodatkiem serka śmietankowego i mielonego mięsa. To godne polecenia połączenie – wyrazisty i lekko pikantny por oraz delikatne, lekko słodkie ziemniaki, które jednocześnie dobrze zagęszczą danie. Wabi smakiem, kremową i delikatną konsystencją i tym wyjątkowo pięknym bladozielonym kolorem, rzadko spotykanym w daniach. Pasują do niej różne kluseczki jak wybrałam ziemniaczane i szczypiorkowe zarazem kluski kładzione.
Od jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę. Gorącą, gęstą, rozgrzewającą. Zastanawiałam się tylko na jaką, a ponieważ w domu miałam pory, wybór był prosty - zupa porowa.
Aromatyczna, pożywna zupa porowa z mielonym mięsem, na Rosole drobiowym z włoszczyzną, z dodatkiem ziołowego serka topionego. Kto chce, może część pokrojonego pora zeszklić na maśle przed dodaniem do zupy. Podajemy z pszennym pieczywem lub słonymi ciastkami francuskimi. Sycąca zupa porowa z pulpetami z mięsa mielonego to danie, które doskonale syci. Zobacz przepis na zupę porową z cebulą!
Wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i gotujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy można dodać również koperek. Grzanki: Chleb smarujemy z dwóch stron masłem. Do ugotowanych warzyw dodajemy pory i pulpety. Gotujemy jeszcze z min.
Serki pokrojone na kawałki wkładamy do wysokiego naczynia lub garnuszka. Odbieramy z garnka gotującej się zupy i rozpuszczamy w niej serki. Kiedy już zupa jest gotowa dodajemy rozpuszczone serki i dobrze mieszamy.
Przyprawiamy pieprzem i solą o ile jest taka potrzeba. Przygotowanie dania zupa porowa Por pokroić na drobne piórka i poddusić na maśle. Dodać warzywa starte na dużych oczkach i na końcu dodać starte ziemniaki. Podduszone warzywa zalać wodą,dodać przyprawy i gotować do miękkości. Można dodać 1-łyżki śmietany.
Posypać natką pietruszki. ZUPA – NAJLEPSZY PRZEPIS – zebrałam w jednym miejscu najlepsze przepisy na zdrowe, domowe zupy. Ja jestem ogromną miłośniczką zup i nie wyobrażam sobie prawdziwego domowego obiadu bez zupy.
Pamiętajcie, że wiele zup możecie zagotować w słoikach,. Jedna z najpopularniejszych polskich zup! Jest całoroczna, ale to właśnie podczas jesieni i zimy najczęściej po nią sięgamy.
Dzisiaj podaję Wam przepis na szybką ogórkową na rosole lub bulionie, do ugotowania w pół godziny. Jeśli chcemy, możemy zrobić wersję wegetariańską używając bulionu jarzynowego. Zamiast ziemniaków dodajemy do niej mielone mięso i ryż.
Bardzo lubię pory i od dawna chciałam zrobić z nich zupę, ale żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 1. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Kiedy por zmięknie zalewamy go rosołem, dodajemy serki topione i gotujemy minut (nie doprowadzając do wrzenia ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.