Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja rozdrabniam używając robota kuchennego).
Marchew, korzeń pietruszki, seler obrać, umyć, pokroić. Por, natkę pietruszki umyć. Pomidory zmiksować używając blendera. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży.
Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.
Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Mięso umyć, wstawić do garnka, zalać litrami wody zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Po minutach dodać pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchew, kawałek selera i pietruszkę. Następnie dodać kostkę rosołową.
Gotować do momentu gdy buraki będą miękkie. To jedna z naszych ulubionych letnich zup. Botwinka to pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych. Składniki: Duży pęczek młodych buraków Pęczek koperku Wywar mięsny rosołowy (włoszczyzna z marchewką, kawałek dowolnego mięsa, woda, sól) Jeden stary burak ćwikłowy (opcjonalnie) Kwaśna śmietana i odrobina mąki Sok z cytryny.
Wykonanie Rozpoczynamy od przygotowania wywaru mięsnego jak na zwykłą zupę. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Poznajcie przepis na zupę z botwinki. Przepis na zupę botwinkę. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem.
Hasło krzyżówkowe „ zupa z młodych buraków ćwikłowych ” w słowniku szaradzisty. W naszym słowniku szaradzisty dla hasła „ zupa z młodych buraków ćwikłowych ” znajduje się 2definicji do krzyżówek. Jeżeli znasz inne znaczenia pasujące do hasła „ zupa z młodych buraków ćwikłowych ” możesz dodać je za pomocą formularza znajdującego się w opcji Dodaj nowy. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny.
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Buraki ćwikłowe Beta vulgaris są warzywami niedrogimi, smacznymi i dostępnymi na rynku w stanie świeżym przez cały rok. Od najdawniejszych czasów były wykorzystywane do celów kulinarnych pod różnymi postaciami. Popularne dania z buraków ćwikłowych - barszcz czerwony z buraków, zupa z botwiny oraz barszcz ukraiński – znane były kuchni staropolskiej.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z liści młodych buraków. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Pieczone buraki zawsze stosuję i polecam do wszystkich innych dań: tartych buraków z jabłkiem jako dodatek do dań, tradycyjnego barszczu z buraków jak i sałatek buraczanych. Kremowa konsystencja to cecha skłaniająca do przygotowania zupy na przyjęcie i poczęstowanie nią gości.
Barszcz z młodych buraczków z botwinką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Uwielbiam wszelkie zupy z buraków. MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. To również określenie liści buraka. Zupę przygotujesz na korzeniu i liściach z dodatkiem marchewki i wywaru warzywnego lub drobiowego.
Zobacz, jak ją zrobić w wersji chłodnika zagęszczonego kwaśną śmietaną! Taką zupę najbardziej lubię przygotowywać z młodych buraków. Zupa buraczkowa – na szybko.
Opcja zimowa też jest możliwa. Wystarczy uprzednio upiec buraki w piekarniku. Nieco inny smak, ale również znakomity. Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków.
Buraczki są już na tyle duże, że nie zjadamy łodyżek i liści a tylko same bulwy. Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.