piątek, 30 marca 2018

Kwaśny żurek przepis

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Ja myślę Kasiu że powinnaś zawsze sprawdzić smak żórku i jesli jest mocno kwaśny,wlać go o połowę mniej.


A skoro juz go wlałaś a potrawa wydaje ci się zbyt kwaśna ,dosyp troszke cukru,pół łyżeczki np. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.


Kwaśny żurek przepis

Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach. Składniki: (Na 4l. żurku) kg.


Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie. Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Jest wiele przepisów na żurek. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu.


W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.


Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Lubię barszcz biały doprawić suszonymi grzybami i porcją ostrego chrzanu. Niektórzy dodają do żurku czy barszczu białego także świeże, podsmażone grzyby choćby pieczarki. Przyprawiają żurek dużą ilością czosnku.


A na Kielecczyźnie dodają jeszcze zakwas z kiszonych ogórków aby był bardziej kwaśny. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zupa żurek przepis. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko.


Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.


Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Paszczaka zawsze wychodzi! Dzis zrobilismy i probowalismy.


Zwarta i wcale nie sucha. Co zrobić gdy biały barszcz jest za mało kwaśny? Próbuję coś gotować , niekiedy wychodzi to nieźle , niekiedy skutek jest opłakany( tak jak z tym barszczem)!


Kwaśny żurek przepis

Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Mąka i płatki zagęszczają żurek, więc trzeba uważać, jeśli robi się go w niewielkiej ilości. Inną kwestią jest to, jak kwaśny żurek lubimy.


Prosty i smaczny sos słodko kwaśny przepis doskonale komponuje się z ryżem i kurczakiem. Jeśli intensywny - więcej. Zasmakuj pysznego sosu kuchni chińskiej. Jak orientalne danie, to tylko z sosem słodko kwaśnym.


Idealnie dobrana kompozycja warzyw i przypraw ożywi mięsno-ryżową potrawę i nada jej wyrazistego smaku. Zakwas najlepiej dolewać stopniowo, sprawdzając, czy żurek będzie odpowiednio kwaśny. Kiedy będzie gotowy powinien mieć przyjemny i wyraźnie kwaśny smak. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.


Jak zrobić żurek na zakwasie, aby miał pyszny smak? Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały).


Można go przechowywać w lodówce do tygodni. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku.


Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty